Calais4 aug '15 10:05

Reportage: Boze vrachtwagenchauffeurs in het Franse Duinkerken

Auteur: Judith Laanen

Vrachtwagenchauffeurs zeggen dat ze zich in Calais onvoldoende kunnen weren tegen de migranten die op hun vrachtwagens klimmen. Daarom reizen steeds meer chauffeurs via Duinkerken. Ook daar ontstaan nu lange files bij de veerboot. BNR-verslaggever Renée van Heteren ging op bezoek op de wachtplaatsen.

ImageEen Britse vrachtwagenchauffeur laat weten vanwege de aanhoudende problemen in Calais voor het eerst via Duinkerken te rijden. De vorige keer dat hij via Calais ging, vond hij negen vluchtelingen in zijn vrachtwagen. De sloten waren geforceerd. Hij zegt er niks tegen te kunnen doen en is ontevreden over het optreden van de autoriteiten: "Je mag geen foto's maken, niks. Zij worden beter beschermd dan wij."

Een Nederlandse chauffeur die normaal via Hoek van Holland rijdt, maakt ook voor het eerst de oversteek via Calais. "Hij zit nou elke keer vol, die boot. Je hoort ook verhalen dat chauffeurs worden aangevallen."

Van Heteren is in Calais, waar ze eerder sprak met migranten in het vluchtelingenkamp Jules Ferry. Daar keren de vluchtelingen steeds terug als het weer niet is gelukt om de oversteek te maken. De toestanden zijn er vaak erbarmelijk, toch zijn er in delen van Calais waar het leven - naar omstandigheden - redelijk goed georganiseerd is met winkeltjes, moskeeën, kerken, scholen.

Wegblokkades leiden tot schade
Nederlandse transportbedrijven die op Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk rijden verliezen elke dag een miljoen euro door wegblokkades van de boeren en de chaos rond Calais, schrijft het AD. Volgens transportverzekeraar TVM liggen faillissementen op de loer. "De winstmarges in de transport zijn al laag door de crisis, deze klap kan voor bedrijven de doodsteek zijn", zegt een woordvoerder in de krant. Transporteurs zijn boos op het kabinet, dat volgens hen 'weinig besef van urgentie' heeft.

Ook Eurotunnel, het bedrijf dat de Kanaaltunnel exploiteert, kwam al met forse claims. Het bedrijf zegt door extra veiligheidsmaatregelen zo'n 13 miljoen euro meer kwijt te zijn in de eerste helft van dit jaar.

'Vluchtelingenprobleem is van heel Europa'
De Britse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken, Theresa May en Bernard Cazeneuve, schreven dit weekend in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph dat het vluchtelingenprobleem heel Europa aangaat. De situatie is een "globaal migratieprobleem", omdat de vluchtelingen via Italië, Griekenland of andere landen gekomen zijn.

De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen