Behalve meer geld wordt ook de beveiliging opgeschroefd en worden mensensmokkelaars harder aangepakt, beloven Parijs en Londen. Goed nieuws, vindt Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Maar zijn zorgen blijven:
Calais
Vorige week vergezelde Van Dijk een groep Europarlementariërs en Tweede Kamerleden naar Calais. "Zo konden zij ter plekken zien wat
de autoriteiten doen om de vluchtelingen tegen te houden. Maar voor ons is het
ook heel belangrijk dat zij zagen
wat het eigenlijk betekent voor chauffeurs en transportbedrijven als je daar
staat", zegt de voorzitter.
"Je gaat door drie, vier verschillende controles heen. Je komt gewoon je werk doen en je wordt een beetje als een verdachten behandeld." De nieuwe maatregelen zullen niet anders zijn, zegt hij. "Die maken ook dat je door een aantal sluizen heen moet voordat je aan boord van een schip of trein komt."
Op dit moment gaat het redelijk goed in Calais, zegt Van Dijk. Mede door een kilometerslang hekwerk, 'soms wel vier meter hoog, soms twee, drie rijen dik'. "Eigenlijk is het ongekend. Een bedrijf als Eurotunnel dat eigenlijk is opgericht om treinen zo snel mogelijk door die tunnel te laten rijden, is nu meer bezig een defensieorganisatie op te bouwen dan een transportorganisatie".
Hoek van Holland
Terug naar zijn vrees dat de stroom zich naar elders zal verplaatsen. Zo trok de brancheorganisatie vorig jaar aan de bel nadat vluchtelingen bij Hoek van Holland waren gesignaleerd. Van Dijk: "Daar is door de
Nederlandse regering zeer adequaat op gereageerd. Maar vorige week was ik bijvoorbeeld in
IJmuiden waar op een pleziervaartuig een aantal vluchtelingen werden aangetroffen."
De voorzitter verwacht dat de nieuwe maatregelen nog een ander, nadelig effect zullen hebben: een toename van de georganiseerde mensensmokkel. "Juist omdat het steeds moeilijker wordt als gewone vluchtelingen nog mee te kunnen op een boot of trein. Dus ik denk dat waakzaamheid geboden."