Nederlands EU-voorzitterschap17 apr '16 19:36

Van der Laan geeft EU-delegaties lesje koopmansgeest en burgerschap

Auteur: Thijs Baas

BNR Nieuwsradio laat tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap dit halfjaar een knalgele voorzittershamer rouleren. Zo hopen we een kijkje achter de schermen te krijgen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vandaag: Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. Woensdag ontvangt hij 27 burgemeesters uit de hoofdsteden van de EU in 'zijn' Amsterdam, bij uitstek een 'stad van de burgers'. En juist dié geest, dat de burger in Amsterdam eigen baas is, wil hij overdragen aan zijn ambtgenoten. "Amsterdam was nooit een stad van koningen en bisschoppen. Je vindt hier geen paleizen of kathedralen, maar je vindt wél achtduizend koopmanshuizen: die waren de baas in hun eigen stad."  

 

En dát werkt, heeft Van der Laan al gemerkt. "Al op de eerste dag hebben we alle 28 commissarissen in de Hermitage de schutters laten zien en verteld: in jullie landen hangen de koningen op schilderijen, hier zie je de kooplieden. En we hebben gezegd: probeer dit nou tot inspiratie te maken van hoe je je als Eurocommissaris opstelt." Dat dat ook kan leiden tot verwerping van het TTIP-verdrag met de VS, is volgens Van der Laan geen probleem. "Kooplieden in de stad doen een moord voor het verdrag, actievoerders doen er een moord tegen. Maar ze hebben het idee dat het iets van hen is. Ze willen er iets van vinden. "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen