Cultuur24 mrt '20 12:44

'Asterix en Obelix is nog steeds een enorm succes'

Auteur: BNR Webredactie

Albert Uderzo, de Franse striptekenaar en mede-bedenker van Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd in zijn slaap gestorven, heeft zijn schoonzoon bekendgemaakt. Zijn dood heeft niets te maken het coronavirus, benadrukt de familie.

De stripserie Astrix en Obelix is in Frankrijk nog altijd onverminderd populair. De boekjes worden nog steeds in grote oplage verkocht. 'Dat loopt in de miljoenen', zegt stripkenner Robin Vinck van Stripjournaal.com. 'Maar ook in Nederland loopt de oplage in de honderdduizenden.' Naast stripboeken zijn er ook bioscoopfilms, is er een groot pretpark bij Parijs en wordt er veel gehandeld in merchandise als mokken, T-shirts en Asterix-knuffels.

Luister ook | Primeur van de eeuw voor Nederlands stripblad

Asterix de Galliër

Uderzo bedacht Asterix en Obelix samen met scenarioschrijver René Goscinny, die in 1977 overleed. Het eerste verhaal kwam uit in 1959 in het stripblad Pilote, 'Asterix de Galliër'. De Franse uitgever Hachette Livre heeft toestemming van Uderzo en de nazaten van Goscinny om ook na de dood van de bedenker nieuw Asterix en Obelix-materiaal te maken en uit te brengen.

Gerelateerde artikelen