Cultuur31 aug '20 12:43Aangepast op 31 aug '20 13:11

'Nep'-Rembrandt waarschijnlijk toch echt

Auteur: BNR Webredactie

Een piepklein schilderijtje van een oude man blijkt misschien toch een Rembrandt te zijn. Het werk lag jarenlang weg te kwijnen in de kelder van het Ashmolean Museum in Oxford, omdat het in 1981 door het Rembrandt Research Project afgedaan werd als nep-Rembrandt.

Het Rembrandthuis in Amsterdam.
Het Rembrandthuis in Amsterdam. ( ANP)

Dendrochronologist

Dat schrijft The Guardian. Maar onlangs liet het museum dendrochronologist Pieter Klein, een expert op het gebied van jaarringen in hout, naar het schilderij kijken. Uit Kleins onderzoek blijkt dat Hoofd Van Man Met Baard is geschilderd op een stuk hout dat uit hetzelfde paneel komt als Rembrandts houten schilderij Andromeda.

Luister terug Christie's in coronatijd: online veiling in de lift

Atelier

Volgens het museum betekent dit dat het werk op z'n minst uit het atelier van de 17e-eeuwse Hollandse meester komt. Er wordt nog onderzocht of Rembrandt het werk ook zelf heeft gemaakt.

Expressie

Volgens kunsthistoricus, journalist en schrijver Koos de Wilt is het heel goed mogelijk dat het werk van Rembrandt zelf is: 'het onderwerp sluit precies aan op waar Rembrandt toen mee bezig was: een oude man, zoekend naar gezichtsexpressie.' Het zou geschilderd zijn in de tijd dat Rembrandt nog geen grote naam als kunstschilder had en nog niet veel studenten had. Dat maakt volgens De Wilt de kans vrij groot dat de meester het schilderij zelf gemaakt heeft.

Luister terug Tour de Technique: musea


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen