Cultuur14 sep '21 14:22Aangepast op 14 sep '21 17:23

Evenementenbranche: 'Waarom wij niet naar 100 procent?'

Auteur: BNR Webredactie

Grote evenementen, zoals popconcerten, mogen waarschijnlijk vanaf 25 september weer. De voorwaarde is wel dat hooguit 75 procent van de zaal wordt gebruikt en dat bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.

(ANP: Hollandse Hoogte / Ginopress)

Demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge maken dinsdagavond, op de persconferentie, de nieuwe coronamaatregelen bekend. Uit reacties van betrokkenen bij Op1 gisteravond blijkt dat de voorgenomen plannen geen zoden aan de dijk zetten voor de evenementenbranche. 'De aanname dat 75 procent voldoende is om een rendabel evenement te organiseren klopt namelijk niet. Het blijft natuurlijk verrassend dat de uitkomsten, zoals die van het Fieldlab zijn aangereikt aan wetenschappers en het OMT, die ook veilig onderschreven zijn, dat die niet worden overgenomen', zegt Reinier Rijpkema, directeur van CLC-Vecta, de branchevereniging voor zakelijke evenementen.

De evenementenbranche kijkt naar de situatie zoals die er nu ligt. 'We moeten dit op de meest inventieve manier oplossen. Zomaar de prijzen omhoog gooien kan niet. We moeten verschillende aspecten afwegen.'

Volle capaciteit

'We hebben met elkaar een Fieldlab programma gedraaid, daaruit zijn verschillende uitkomsten gekomen. Er is zelfs aanvullend onderzoek gedaan door de TU Delft wat de impact van de deltavariant is. Ook daaruit blijkt dat we naar de volle capaciteit kunnen. We blijven ons afvragen waarom die stappen niet genomen worden en die ruimte niet wordt geboden.'

Er worden geen argumenten gegeven waarom de capaciteit niet naar 100 procent kan. 'De criteria waarop de beslissingen worden genomen, worden niet gedeeld. Dat maakt het voor de branche heel lastig om ons te verplaatsen waarom men tot deze uitkomsten komt', stelt Rijpkema.

De huidige steun zal per 1 oktober stoppen. Maar volgens de gesprekken, die de evenementenbranche eerder heeft gevoerd met het kabinet, zal de steun voor de branche gewoon doorgaan, als er nog steeds beperkingen gelden.

Coronatoegangsbewijs

'De coronapas is een vorm waarmee wij goed kunnen leven. Het is niet ideaal om dit op een hele lange termijn te doen. Aan de andere kant hebben we deze ook al getest in het voorjaar. We zijn gewend om te controleren bij de entree en te registreren bij zakelijke evenementen. Voor ons is het geen hindernis om hier mee te werken', aldus Rijpkema.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen