Cultuur3 jan '22 14:37

Rijksmuseum maakt meest gedetailleerde foto ooit van De Nachtwacht

Auteur: BNR Webredactie

Het Rijksmuseum is erin geslaagd een nieuwe foto van De Nachtwacht te maken die zo scherp is dat zelfs het allerkleinste detail te zien is. Deze 'ultra high resolution'-foto is net gepubliceerd en ook meteen te zien voor het grote publiek. 'Als je helemaal inzoomt, zie je precies hoe de verf vloeit en hoe Rembrandt De Nachtwacht heeft gecreëerd en geboetseerd', zegt Katrien Keune van het Rijksmuseum.

Hoofd Science Katrien Keune van het Rijksmuseum noemt het ‘heel bijzonder'. ‘We doen al tweeënhalf jaar onderzoek naar De Nachtwacht, waarbij we het schilderij met allerlei technieken hebben onderzocht. Hoe heeft Rembrandt het schilderij gemaakt? Hoe ziet de verf eruit en wat is de conditie? Deze ultra hoge resolutie foto helpt ons begrijpen hoe het schilderij in elkaar zit, maar ook wat de conditie ervan is. We hopen namelijk dat De Nachtwacht nog zeer veel generaties bewaard blijft', zegt Keune.

Luister terug | Haalt het Rijksmuseum 2022?

Ultra hoge resolutie foto

Voor de hoge resolutie foto maakte Robert Erdmann maar liefst 8430 foto's. 'Erdmann heeft een techniek ontwikkeld waarmee je met een camera op 13 centimeter het schilderij kan fotograferen. Als je met een camera voor De Nachtwacht staat, is niet alles scherp. En ook het doek is niet vlak, dus je moet steeds je camera herpositioneren om het beeld scherp te krijgen', aldus Keune.

'Deze hoogresolutie-foto is om van te genieten. Als helemaal inzoomt zie je precies hoe de verf vloeit en krijg je een beetje mee hoe Rembrandt heeft gecreëerd en geboetseerd met verf.'

Image
(Marlies Wessels / ANP )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen