Cultuur15 feb '22 13:49

'Echte klap bioscoopbranche komt nog'

Auteur: BNR Webredactie

'De echte klap gaan we nog krijgen'. Dit zegt voorzitter Boris van der Ham van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, de NVBF in BNR Zakendoen. 2021 was dankzij de lockdown een historisch slecht jaar voor de bioscoopbranche, maar toch bleef het aantal faillissementen beperkt. 'Je zult de aankomende jaren zien welke overleven en welke niet.'

Hoeveel bioscopen op omvallen staan, is nu nog niet te zeggen, zegt Van der Ham. Er zijn bedrijven die uitstel hebben van de Belastingdienst of andere schuldenaars. 'De afgelopen jaren was het faillissementspercentage klein. Je zult aankomende jaren gaan zien welke overleven en welke niet, de echte klap gaan we nog krijgen.' Van der Ham pleit daarom onder meer voor verder uitstel van Belastingen zodat bedrijven er langer over kunnen doen om hun belastingschuld terug te betalen. En de overheid moet de Nederlandse films een duwtje in de rug geven zodat ze de concurrentie met de grote Amerikaanse spelers aan kunnen.

Luister terug | Compensatie heel belangrijk voor theaterproducenten

Van der Ham ziet tot zijn grote genoegen mensen weer massaal naar de bioscoop gaan, en is blij dat - zij het achteraf - overheden en wetenschappers terugkomen op aanname als zou een bioscoop een bron van besmetting zijn. 'Er is bijna geen veiliger plek om te zitten dan in het theater of de bioscoop. Al die theaters moeten zich houden aan het Bouwbesluit, dat betekent dat om de zeven minuten alle lucht in een zaal ververst wordt.' Laat onverlet dat Van der Ham de 'intuïtieve' verdenking tegen de bioscoop als besmettingshaard begrijpt.

Luister terug | Cultuursector: niet uit te leggen dat er nog niet eens een plan is voor heropening

VVD

Ook is Van der Ham blij dat de overheid het belang van de culturele sector meer is gaan inzien. 'de overheid had te weinig oog voor de economische kracht van culturele sector, en ook de sociale kracht.' Hij wijst erop dat ook de horeca voor een groot deel afhankelijk is van bezoek aan bioscopen en theaters. 'Ik hoop dat dat de afgelopen twee jaar meer tussen de oren is gekomen, ook aan de rechterkant, bij de VVD.' Van der Ham vindt het ook verstandig dat de sector zelf professioneler is gaan samenwerken.

Gerelateerde artikelen