Cultuur17 aug '22 13:08Aangepast op 17 aug '22 13:45

Man verdient helft meer dan vrouw in kunstwereld

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

In de Nederlandse kunstwereld verdienen mannen zo'n 50 procent meer dan vrouwen. Dat staat in een gezamenlijk rapport van belangenorganisatie WOMEN Inc. en ABN Amro. 'Hoewel het merendeel van de Nederlanders op de hoogte is dat mannelijke kunstenaars meer verdienen dan hun vrouwelijke collega’s, komt dit grote verschil voor velen als een verrassing', stellen de onderzoekers.

(Unsplash)

De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de beeldende kunst blijkt volgens het rapport ook uit het gegeven dat slechts 13 procent van de kunst in Nederlands grootste acht musea is gemaakt door een vrouw. 'Bovendien bevat 70 procent van alle kunsttentoonstellingen in Nederland geen enkel werk dat door een vrouw gemaakt is', zeggen ABN en WOMEN Inc., een organisatie die zich inzet voor de emancipatie van vrouwen.

Expert beeldvorming bij WOMEN Inc. Sander Heithuis stelt dat ‘onbewuste vooroordelen’ als gevolg hebben dat kunst lager gewaardeerd wordt, op het moment dat mensen weten dat het door een vrouw is gemaakt.

‘Het is een onbewust proces. Bias doet zich overal voor. In de media, het onderwijs en dus ook in de kunstsector. Maar het is niet zo dat we kunst minder waarderen omdat we weten dat het door een vrouw is gemaakt. We weten dat iets door een vrouw is gemaakt en dan waarderen we het onbewust lager', aldus Heithuis.

Vrouwen in de Nederlandse kunstwereld

Het is volgens Heithuis niet zo dat in Nederland minder kunst wordt gemaakt door vrouwen. Sterker nog, 70 procent van de studenten op kunstopleidingen is vrouw en 4 op de 10 kunstenaars in Nederland zijn vrouwen. ‘Wel zien we dat steeds meer vrouwen afvallen op de route van de kunstopleidingen naar musea', aldus Heithuis.

Hij vervolgt: ‘We gaan de komende tijd samen met ABN Amro aan de slag met de musea uit hun portefeuille. We willen in kaart brengen hoe het er in deze musea voor staat. We gaan onder meer metingen uitvoeren om te kijken hoe het zit met de man-vrouwverhouding in collecties. Dat is de eerste stap. Daarnaast zullen we de inhoud van het rapport aan deze musea voorleggen, zodat we in ieder geval weten hoe het ervoor staat en waar ze op kunnen handelen.'

Bij het grote publiek wordt volgens Heithuis nu ook een campagne gevoerd op dit thema. ‘Zodat er ook binnen het grote publiek meer aandacht is. Daarnaast gaan we dus aan de slag met musea, zodat zij hier hopelijk snel verandering in kunnen brengen.’

Lees ook | 'Steeds meer vrouwelijke commissarissen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen