Cultuur26 jan '23 11:45

Dansen op een festival wordt deze zomer fors duurder

Auteur: Samuel Hanegreefs

Door hoge energiekosten en dure materialen stijgen de prijzen van festivals dit jaar met tien tot vijftien procent. Dat meldt de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) aan BNR. Maar de brancheorganisatie denkt niet dat bezoekers daardoor zullen wegblijven.

Deze zomer hoopt de festivalbranche het tij te keren na enkele dramatische coronajaren.
Deze zomer hoopt de festivalbranche het tij te keren na enkele dramatische coronajaren. (Unsplash - Krists Luhaers)

Betaalde je vorig jaar nog 100 euro voor een dagje muziek op een zonovergoten weide? Reken dan dit jaar zeker 110 of wel 115 euro. Daarvoor waarschuwt Willem Westermann, woordvoerder van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM).

'Onze inkoop bestaat grotendeels uit materialen en menskracht', zegt Westermann, 'twee dingen die in prijs omhoog zijn gegaan'. Die prijsstijgingen zullen festivals doorrekenen aan bezoekers. Dat is al te zien in de tickets die beschikbaar zijn voor festivals deze zomer.

Mooie beleving

Toch denkt Westermann niet dat festivalgangers door de prijsstijgingen zullen thuisblijven. 'We leveren nog steeds hele goede waar voor het geld', zegt hij. 'Er zijn ook de gratis en goedkopere festivals. Maar wie betaalt, zal daar een hele mooie beleving voor krijgen. Bovendien hebben veel mensen wat meer te besteden door loonsverhogingen.'

Lees ook | Entreeprijs én bierprijs gaan omhoog op Lowlands

Deze zomer hoopt de festivalbranche het tij te keren na enkele dramatische coronajaren. 'Afgelopen jaar hebben we niks verdiend. Dit jaar houden festivals hopelijk weer een tot twee procent over. Al blijft het altijd spannend of er genoeg kaartjes worden verkocht.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen