Cultuur20 mei '23 15:00

Hoe een curator Valtifest in 2017 op de valreep redde

Auteur: Samuel Hanegreefs

Het Amsterdamse muziekfestival Valtifest werd in augustus 2017 failliet verklaard, terwijl het een maand later moest plaatsvinden. 3.000 mensen hadden al een kaartje gekocht. Voormalig curator van Valtifest Luc Rijzewijk vertelt hoe hij op het laatste nippertje kon voorkomen dat het festival ten onder ging.

De aanloop naar de editie van het carnavaleske muziekfestival Valtifest in 2017 was niet optimaal, zegt Rijzewijk in de podcast 'Onder curatoren'. 'De editie van 2016 was tegengevallen. Er waren zelfs enkele artiesten van dat jaar nog niet betaald. En een maand voor de nieuwe editie waren nog maar 3.000 kaarten verkocht op een capaciteit van 10.000.'

Het verbaasde dus niet wanneer Meubel Stukken, de organisatie achter het festival er de stekker moest uittrekken. Dat gebeurde nadat een niet betaalde artiest om het faillissement had gevraagd.

Op dat moment werd Rijzewijk gebeld door zijn werkgever met als boodschap dat hij als curator was aangesteld van het festival. Zijn opdracht: opkomen voor de gezamenlijke schuldeisers. Dat waren in dit geval de 3.000 tickethouders.

Uiteindelijk kon het festival, dat bekend staat als een Amsterdams Carnaval met elektronische beats, doorgaan.
Uiteindelijk kon het festival, dat bekend staat als een Amsterdams Carnaval met elektronische beats, doorgaan. (ANP / Piet van der Meer)

Ideaalscenario

In een ideaalscenario zou het festival gewoon doorgaan met een andere organisator. 'Dan heb je 3.000 mensen die kunnen genieten van een dagje muziek. In het andere geval zit je plots met 3.000 schuldeisers', aldus Rijzewijk.

Lees ook | Curator V&D: 'Het was ontzettend frustrerend'

Er waren een aantal partijen die interesse hadden om een doorstart te maken, zegt de voormalige curator. 'Twee hebben een bieding gedaan. Wij hadden een voorkeur voor Vault Events. Zij waren liefhebbers en hadden meteen een goed plan.'

Slechts 10.000 euro waard

Vault Events verhuisde het festival naar een ander, kleiner terrein. 'Ze wilden het festival in eerste instantie redden, om er de jaren erna mogelijk op financieel vlak iets uit te halen.'

Veel hoefden ze daarvoor niet op tafel te leggen. Valtifest werd verkocht voor 10.000 euro, waarvan 5.000 werd betaald na de editie van 2017. 'Er zat niet veel in de inboedel', aldus Rijzewijk. 'Wat beeldmerken, logo's en handelsnamen. Intellectuele eigendomsrechten dus.'

Lees ook | Curator D-reizen: 'Toen we achter de ongedekte vouchers kwamen, werd het spannend'

Vijftiende verjaardag

Terugblikkend ziet hij geen slechte wil bij de oorspronkelijke organisator van Valtivest, eerder onkunde om alle cijfertjes op een rij te krijgen.

Uiteindelijk kon het festival, dat bekend staat als een Amsterdams carnaval met elektronische beats, doorgaan in de zomer van 2017. En ook vijf jaar later staat het nog steeds overeind. Deze zomer viert het zelfs zijn vijftiende verjaardag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen