Klantenshow12 dec '12 15:32Aangepast op 13 dec '12 00:10

Starbucks betaalt 20 miljoen pond ‘vrijwillige’ belasting

Auteur: Redactie Customer Talk

Koffieketen Starbucks heeft de Britse belastingbetaler beloofd dat het de komende twee jaar twintig miljoen pond aan belastingen zal overmaken naar de Britse belastingdienst. Deze beslissing volgt op een publiek protest waarbij geldstromen van grote internationale bedrijven door Europa werden bekritiseerd. Door geld door te sluizen naar onder andere Nederland en Zwitserland wist Starbucks de belasting de afgelopen drie jaar te ontduiken.

De recessie laat diepe sporen achter in het sociale vangnet van Groot Brittannië. Zowel crèches, opvanghuizen en andere publieke services worden gekort in de subsidie die ze ontvangen van de overheid. Om die reden werd er hard geageerd tegen internationale bedrijven die geld door Europa sluizen naar landen met lagere belastingen. Een regeling waar de Britse consument de dupe van wordt, zo stellen actiegroepen.

Onder andere Google, Facebook en koffieketen Starbucks werden opgeroepen om hun belastingverplichtingen in Groot Brittannië te voldoen. Alleen Starbucks heeft aan deze oproep gehoor gegeven door aan te geven dat ze de komende twee jaar twintig miljoen pond belasting zullen betalen. Volgens het concern hebben hun klanten de noodzaak van het betalen van deze publieke gelden meer dan duidelijk gemaakt en kunnen ze niets anders doen dan het geld over te maken. Volgens critici wordt het geld niet betaald om de Britse autoriteit tegemoet te komen, maar om het merk te beschermen.

Door geld te sluizen naar onder andere Nederland en Zwitserland wist Starbucks in de afgelopen drie jaar onder de Britse belastingregels uit te komen. In Groot Brittannië schrijft de koffieketen sinds de start in dat land verlies, waardoor Starbucks in de afgelopen veertien jaar net iets minder dan negen miljoen pond heeft betaald aan belastingen. Ondanks de tegenvallende cijfers zal Starbucks nu dus toch belastinggeld gaan betalen omdat klanten erom vragen, aldus Kris Engskov, managing director of Starbucks UK.

Volgens Conor Delaney, belastingadvocaat van adviesbureau Milestone International Tax Partners die werd opgevoerd door de Britse krant The Guardian, zet de beslissing van Starbucks het Britse belastingsysteem voor gek. 'Je hebt het fundamentele principe dat je alleen belasting kunt innen op basis van heldere wetgeving en nu is er dit proces waarbij een bedrijf door de modder wordt gesleurd en publiekelijk ten schande wordt gemaakt en gedwongen wordt om meer belasting te gaan betalen.'

Hoe dan ook, de actiegroepen vinden tien miljoen pond te weinig. Volgens de Britse groep UK Uncut betaalt de directe concurrent van Starbucks, Costa Coffee, vijf miljoen pond meer dan door Starbucks nu beloofd is. 'Dit weekend gaan we veertig acties doen waarbij Starbucks winkels in steden en plaatsen in het hele land bezet willen worden. Mensen zullen deze winkels transformeren in opvangplaatsen, crèches en andere services die de overheid moet korten vanwege hun onrechtmatige en onnodig strenge plannen.'

Dit artikel is geschreven door Customer Talk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen