Klantenshow27 dec '12 11:27Aangepast op 27 dec '12 16:08

Inspectie: Importeurs moeten beter letten op veiligheid vuurwerk

Auteur: Marjan van den Berg

Ook de vuurwerkbranche vindt dat vuurwerk soms best wat veiliger kan. Maar de steekproeven waarmee de inspectie schermt, zijn niet representatief.

Uit steekproeven van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder verdacht vuurwerk blijkt 1 op de 5 vuurpijlen en knalvuurwerk te gevaarlijk om te verkopen. Zo kan het vuurwerk omvallen of ontploffen. Soms zit er teveel kruit in.

"Niet blij"
Volgens de inspectie voldoet 18 procent van het geteste vuurwerk niet aan de veiligheidseisen. Dat ligt iets onder het gemiddelde van de afgelopen 8 jaar, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport is niet tevreden, zegt woordvoerder Alex Moerkerken: "Het zit al een aantal jaren op dat niveau. Het is nu iets lager dan vorig jaar, maar het zou veel drastischer omlaag moeten, dus wij zijn er niet blij mee."

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland plaatst een grote kanttekening bij de representativiteit van de gepresenteerde cijfers. Voorzitter Leo Groeneveld: "De inspectie controleert de producten niet waarvan zij zeker weet dat ze goed zijn. Dus het is absoluut een verkeerde veronderstelling dat 18 procent van het totale vuurwerk gevaarlijk zou zijn."

Importeurs
Wat de inspectie betreft moet het percentage van 18 flink omlaag. De importeurs zouden in actie moeten komen, zegt Moerkerken. "Op dit moment is de situatie zo dat de importeurs -dat zijn er een stuk op 20 in Nederland- het vuurwerk uit China laten komen. Die bestellen dat bij een heleboel fabrieken daar. Dat is allemaal handwerk en er zit daardoor een grote variatie in de kwaliteit. De enige manier om dat verder omlaag te krijgen is dat de bedrijven zelf afspraken maken met die fabrieken om daar kwaliteitssystemen op te zetten, om zelf controles te doen aan de uitgang van de fabriek voordat het naar Nederland wordt verscheept."

Volgens Groeneveld steekt de branche nu al veel energie in de veiligheid. "...de inspectie weet ook dat wij op dit moment als branche echt alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat het vuurwerk veilig is. U weet wellicht dat wij sinds kort een CE-keurmerk hebben. Dat houdt in dat we heel veel testen doen in China. Desalniettemin schiet er af en toe wat doorheen. Dat gebeurt bij veel producten en dat gebeurt ook bij vuurwerk".

Er is dan ook nog wel verbetering mogelijk, erkent Groeneveld. "Zeker de grote importeurs staan volledig achter de manier van werken van de inspectie en vinden dat de branche in z'n totaliteit nog professioneler zal moeten gaan werken. Dat zou zeker kunnen betekenen dat daar nog wel een verbetering mogelijk is. Ben ik het zeker mee eens."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen