Klantenshow20 okt '12 15:26

Winkels vrezen strengere handhaving

Auteur: Marjan van den Berg

Supermarkten zijn bezorgd over de mogelijkheid dat hun drankafdeling kan worden gesloten als ze meerdere malen worden betrapt op alcoholverkoop aan kinderen.

Op 1 januari gaat de nieuwe drank- en horecawet in. Volgens die nieuwe wet gaat het lokale gezag het verkoopverbod aan jongeren handhaven. "Dan kan de burgemeester de draconische maatregel toepassen om de drankafdelingen van supermarkten te sluiten", aldus Marc Jansen, directeur consument en kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zaterdag op BNR.

Dat is een groot verschil met de huidige situatie. "Sancties zijn nu in de orde van grootte van honderden euro's boete. Maar als je straks als supermarkt je drankafdeling moet sluiten, dupeer je alle klanten die gewoon een flesje wijn willen kopen en mensen die gewoon voor het weekend de boodschappen doen. Die willen een flesje wijn kunnen kopen of een kratje bier."

Volgens hem staat zo'n maatregel niet in verhouding tot de overtreding, al vindt hij ook dat de wet niet overtreden moet worden. "Supermarkten willen geen drank aan jongeren verkopen." Volgens hem doen supermarkten al van alles en nog wat om zich aan het verkoopverbod voor jongeren te houden. Caissières moeten hierop toezien, maar dit gaat niet altijd goed.

Volgens Jansen worden zulke vergrijpen erg uitvergroot. "We moeten goed beseffen dat slechts 2 procent van de jongeren, die te jong zijn, een poging doet om drank te kopen. Er wordt heel streng op gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit op dit moment." Hij pleit ervoor om jongeren die willens en wetens proberen illegaal drank te kopen, strafbaar te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen