Klantenshow27 mei '13 10:50

Onderzoek: aantal met internet verbonden apparaten thuis stijgt

Auteur: Redactie Customer Talk

Het aantal met internet verbonden apparaten dat mensen in huis hebben is nog steeds stijgende. Twee jaar geleden maakte twintig procent van de Nederlanders gebruik van een smartphone en acht procent gebruikte een tablet. Nu heeft 43 procent van de ondervraagden een smartphone en 44 procent heeft een tablet. Deze cijfers komen voort uit onderzoek naar de toekomst van 'internet of things' van het internetknooppunt AMS-IX. Het internetknooppunt verwacht dat de komende twee jaar vooral televisies, thermostaten, verlichting en mediaspelers worden verbonden met internet.

Onderzoek: aantal met internet verbonden apparaten thuis stijgt
Onderzoek: aantal met internet verbonden apparaten thuis stijgt

In een onderzoek naar de 'internet of things' van het internetknooppunt AMS-IX, blijkt dat steeds meer Nederlandse consumenten hun apparaten in huis met internet verbinden. Wel is er een verandering in het soort apparaten. Waar het aantal smarpthones en tablets nog steeds stijgt, van 20 en 8 procent twee jaar geleden naar 43 en 44 procent nu, is het aantal desktopcomputers en laptops op zijn retour. Twee jaar geleden had 37 procent van de respondenten een desktopcomputer met internet, nu ligt dat op 25 procent. Veertig procent bezat een laptop, nu heeft slechts dertig procent een laptop.

Het internetknooppunt verwacht dat het aantal televisies, thermostaten, verlichting en mediaspelers dat verbonden is met internet de komende twee jaar zal stijgen. De antwoorden voor de komende twee jaar voorspellen dat het aantal verbonden televisies van 38 procent nu naar 44 procent zal stijgen. Op dit moment is 24 procent van de thermostaten verbonden met internet, over 2 jaar zal dit 59 procent zijn. Verlichting zal stijgen van 24 procent naar 56 procent en mediaspelers van 32 procent naar 49 procent.

De respondenten in het onderzoek gaven aan dat internet vooral (59 procent) de manier waarop ze bankieren heeft veranderd. Ook heeft internet voor 38 procent de manier waarop ze sociale contacten onderhouden veranderd. Een kwart van de respondenten winkelt anders door internet en 22 procent consumeert nieuws op een andere manier.

Het aantal met internet verbonden apparaten stijgt, maar consumenten zijn nog voorzichtig voor wat betreft het verbinden met hun eigen lichaam met apparaten. Op dit moment gebruikt zeventien procent van de ondervraagden applicaties voor het meten van sportprestaties of hun gezondheid. Consumenten voorspellen dat dit aantal over twee jaar gestegen is tot 29 procent.

Als in het onderzoek gevraagd wordt of mensen bereid zijn om artsen in de toekomst in staat te stellen via een internetverbinding op afstand hun fysieke gesteldheid te monitoren, zegt 27 procent hier in geen geval toe bereid te zijn. Ruim 56 procent zou dit alleen willen als de privacy gewaarborgd kan worden.

Het onderzoek van het internetknooppunt AMS-IX is uitgevoerd onder 1100 Nederlandse consumenten.

Dit artikel is geschreven door Customer Talk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen