Klantenshow30 mei '13 13:05

CBS: omzet horeca daalt 1,7 procent

Auteur: Redactie Customer Talk

De horeca in Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2013 1,7 procent minder omzet behaald dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het bureau is dit de eerste omzetdaling sinds drie jaar. De daling van deze omzet is het grootst bij cafés. Hier was de omzet in het eerste kwartaal ruim zes procent lager dan een jaar eerder. In tegenstelling tot hotels, cafés en cafetaria's steeg de omzet wel bij restaurants.

CBS: omzet horeca daalt 1,7 procent
CBS: omzet horeca daalt 1,7 procent

Sinds drie jaar is de omzet van de horeca in Nederland voor het eerst gedaald. In het eerste kwartaal van 2013 daalde de omzet met 1,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. De prijzen zijn gestegen met 2,1 procent en het volume daalde met 3,7 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In cafés is de omzet het meest gedaald. In het eerste kwartaal van 2013 lag de omzet ruim zes procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume lag zelfs bijna tien procent lager. Consumpties werden gemiddeld 3,8 procent duurder. Dit is de grootste prijsstijging binnen de horeca. Het CBS schrijft dat deze stijging mede te wijten is aan belastingverhogende maatregelen.

Waar de omzet daalde bij hotels, cafés en cafetaria's, steeg de omzet wel bij restaurants. In het eerste kwartaal lag deze omzet bijna één procent hoger dan een jaar eerder. Wel daalde het volume met 0,6 procent. Voor restaurants is dit de eerste volumedaling sinds twee jaar tijd.

Dit artikel is geschreven door Customer Talk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen