Klantenshow26 jan '12 17:30Aangepast op 26 jan '12 19:01

Verdienen aan onderbuikgevoelens

Auteur: Lamyae Aharouay

Boerenkool met worst, gezelschapsspelletjes en de verwarming moet aan want buiten is het koud. De toenemende internationalisering roept bij consumenten een tegenreactie op. En marketeers kunnen handig gebruik maken van onderbuikgevoelens.

Authenticiteit
Volgens Jaap van der Grinten, docent en onderzoeker aan Hogeschool Inholland, is authenticiteit een populair begrip. Het lastige is volgens Van der Grinten dat iedereen authenticiteit op een andere manier interpreteert. ‘In de basis betekent het dat je bent wie je zegt te zijn en dat je gemaakte beloften waarmaakt’.

Van 'gewone' soep naar oer-Hollandsche soep
Een merk dat zich positioneert als puur Nederlands is Unox. Marketing director bij Unilever, Alex Fiege: ‘We hebben gekeken naar waar welke waarden mensen aan ons merk koppelden, waar we voor staan.’ Omdat het gaat om rookworst en erwtensoep was de keuze om zich als Hollands merk te positioneren snel gemaakt.

Maar werkt het ook andersom, wordt het verlangen naar Oer-Hollandse producten ook aangewakkerd door merken als Unox en Verkade? Volgens Fiege kan een merk wel degelijk invloed hebben. ‘Onder andere de oranje muts en de Nieuwjaarsduik zijn hier voorbeelden van.’

Spanningsveld
De valkuil is dat je zo authentiek bent dat het doorslaat naar oubolligheid. Fiege: ‘Wij willen progressief nostalgisch zijn. Dat is moeilijk, want je wilt jezelf blijven maar de consument verandert. We blijven dus niet hangen in het verleden, maar we ontwikkelen.’ Volgens Van der Grinten is het de kunst om traditie en moderniteit te verenigen.En dat is een lastige opgave.

Diensten
Kunnen dienstverlenende bedrijven ook authentiek zijn? Volgens Van der Grinten wel. Hij heeft honderd mission statements verzameld en geanalyseerd. Wat opvalt zijn de missies van financiële dienstverleners. Die beloven allemaal transparantie en betrouwbaarheid, terwijl dat juist nu een issue is.  

Luister iedere donderdag vanaf 20.00 uur naar de Klantenshow op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen