Klantenshow29 sep '12 10:32

Achter de schermen

Auteur: Marjan van den Berg

Het is vandaag Open Huizen Dag. NVM Open Huizen Dag, om precies te zijn. Hoewel...? Volgens de Vereniging Eigen Huis heeft de NVM de dag ten onrechte 'geclaimd'.

Image

"De Open Huizen Dag is een nationaal evenement en bestaat al meer dan 10 jaar. Niet alleen NVM-makelaars stellen hun huizen open voor het publiek, maar ook vele anderen." De Vereniging Eigen Huis (VEH)constateert dat Nederlands grootste huizensite Funda.nl bij één op de tien te koop staande woningen niet aangeeft dat deze ook meedoet. "De vermelding 'open huis' staat alleen bij het aanbod van NVM-makelaars. Een week van tevoren haalde Funda het logo weg bij het aanbod van andere makelaars'', klaagt de consumentenorganisatie.

Hierdoor is volgens VEH van zo'n 5000 te koop staande huizen op Funda niet te zien dat deze wel degelijk meedoen aan de Open Huizen Dag. Daarmee bewijst Funda kopers en verkopers een slechte dienst, stelt de organisatie.

Reclame
Een woordvoerder van de NVM doet de kritiek af als "onzin". "Funda is onze huizensite en zaterdag is het de NVM Open Huizen Dag. Wij hebben de datum zelf geprikt. Dat andere makelaars toevallig op dezelfde dag hun evenement organiseren, betekent niet dat wij voor hen ook reclame moeten maken op onze site."

Andere makelaarskantoren zijn welkom op Funda, maar er zijn voorwaarden aan verbonden, ook als het gaat om de NVM Open Huizen Dag, zegt de NVM-woordvoerder. "Ze zijn er destijds bewust mee akkoord gegaan dat ze tijdens de NVM Open Huizen Dag niet nadrukkelijk zouden worden gepromoot omdat dit een typische NVM-campagne is."

Ook benadrukt hij dat andere makelaarsorganisaties er zelf voor kiezen om op dezelfde dag als de NVM een openhuizendag te organiseren. "Begrijpelijk dat ze willen meeliften met de succesvolle NVM-campagne. Maar Funda is van de NVM, de andere organisaties zijn vrij om hun aanbod op hun eigen sites te promoten."

Zoekresultaten
Overigens heeft VEH nog meer kritiek op Funda. "Zo verwacht een huizenzoeker na het invullen van zijn zoekcriteria het best passende aanbod te zien. In werkelijkheid wordt in de zoekresultaten eerst het eigen NVM-woningaanbod getoond en pas helemaal achteraan krijgt de consument de huizen van andere makelaars te zien. Dit gebeurt zelfs als die beter aansluiten bij de opgegeven woonwensen."

De VEH dreigt een klacht in te dienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit als Funda doorgaat met het bevoordelen van het NVM-aanbod.

Bij de NVM zijn ongeveer 4000 makelaarskantoren aangesloten. Daarmee vertegenwoordigt de vereniging zo'n 75 procent van de makelaarsmarkt. Tweemaal per jaar organiseren de leden gezamenlijk een open dag. De laatste keer, in maart, trok het evenement ongeveer 100.000 bezoekers.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen