Klantenshow13 aug '12 11:50

Het nieuwe wapen van de online bankrover: de telefoon

Auteur: Marjan van den Berg

Internetcriminelen worden steeds slimmer. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Waar het vroeger bij een mailtje vol spelfouten bleef,  gaan criminelen inmiddels professioneler te werk.

Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer van de NvB: "Het begint met een mailtje dat van de bank afkomstig lijkt te zijn, waarin een soort beveiligingsupdate wordt aangekondigd. Er wordt gevraagd: klik daar even op. Vaak wordt er ook gemeld: u wordt zometeen ook nog gebeld door een beveiligingsmedewerker van ons om de procedure even af te ronden." In dit telefoontje wordt de klant gevraagd zijn codes af te geven, iets wat banken nooit zouden doen.

De telefonische 'medewerker' spreekt volgens Boudewijn tegenwoordig vaak keurig 'algemeen beschaafd Nederlands'. Ook het mailtje bevat vaak geen spelfouten meer.

Het advies is eenvoudig: "Nooit op dit soort mailtjes en telefoontjes ingaan en nooit je codes afgeven. Want de bank zal het nooit vragen."

35 miljoen
Klinkt nogal wiedes, maar toch trappen mensen erin, zegt Boudewijn. In totaal werd vorig jaar op deze manier 35 miljoen euro ontvreemd. Waar de criminelen op inspelen, is volgens hem het gevoel van onveiligheid dat veel consumenten hebben. "Er wordt gezegd: er is iets met uw rekening aan de hand, er is iets met uw pasje aan de hand. Dan gaan mensen het toch maar doen, terwijl zij eigenlijk weten dat het niet klopt."

De bestrijding is volgens Boudewijn lastig omdat de mailtjes vaak uit het buitenland komen en op grote schaal worden verspreid. Politie en justitie halen servers waarop het gebeurt, uit de lucht, maar dat lost het probleem niet op. "Je haalt de ene server uit de lucht en, plop, op het volgende moment plopt-ie ergens anders weer op. Dat is heel erg makkelijk voor de crimineel."

Overigens stelt deze vorm van fraude relatief gezien niet veel voor. Afgezet tegen de totale omzet van internetbankieren van 3,2 biljoen euro (3200 miljard) euro is 35 miljoen dat een schijntje.

Welk aandeel in het fraudebedrag is veroorzaakt door diefstal van gegevens via een computervirus, is niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen