Klantenshow26 nov '12 11:46

Machtsstrijd maakt HP kapot, aldus oprichter Autonomy

Auteur: Redactie Customer Talk

Volgens de Britse oprichter van softwareleverancier Autonomy, Mike Lynch, zijn de aantijgingen van HP over de onregelmatigheden rondom de boekhuiding onjuist. Lynch doet daar nog een schepje bovenop door HP in de Britse krant de Sunday Telegraph te vergelijken met een vliegtuig, waarvan niet alleen de motoren in de brand staan, maar waarvan de piloten met elkaar op de vuist zijn gegaan.

Machtsstrijd maakt HP kapot, aldus oprichter Autonomy
Machtsstrijd maakt HP kapot, aldus oprichter Autonomy

Mike Lynch stond vorige week volop in de schijnwerpers toen HP bekend maakte dat het bedrijf voor negen miljard dollar het schip is in gegaan met de overname van Autonomy. Lynch heeft met zijn management een verkeerde representatie gegeven van Autonomy, aldus HP, waardoor de waarde van de overgenomen partij is opgeblazen. Lynch als eerste publiek antwoord op de aantijgingen van HP in de Britse Sunday Telegraph.

Door de aankoop van Autonomy moest HP een software gefocust bedrijf worden, aldus de Britse oprichter van de overgenomen partij. Na de overname voelde Lynch alsof hij in een vliegtuig was gestapt waarvan de motoren in brand stonden. 'Om eenmaal in cockpit te ontdekken dat de piloten met elkaar op de vuist zijn gegaan.'

Afdelingen maken ruzie over wie de credits krijgt bij een gebundelde verkoop en sommige salesmedewerkers ontvangen zelfs commissie als ze concurrerende oplossingen weten te verkopen, aldus Lynch. 'Je kunt je voorstellen wat de resultaten waren.' De ruzies in de afdelingen werd aangestoken door de onenigheid in het management van HP, gaat Lynch verder.

Vervolgens vraagt Mike Lynch zich af hoe HP het afschrijven van bijna zes miljard dollar kan goed praten, zelfs al is er sprake van de vermeende onregelmatigheden. Hij zegt dat HP Autonomy expres heeft laten opdraaien voor zwakkere onderdelen van HP, die al eerder door het bedrijf zijn opgekocht. 'Ze proberen wanhopig alles op Autonomy te gooien, want dat is toch al een ramp, zodat ze het vanaf nu makkelijker zullen hebben.'

Bronnen claimen dat de waarde van het bedrijf niet geschat kan worden op basis van de huidige onderdelen, omdat de samenvoeging met andere bedrijven de echte waarde vertroebelen. Niettemin geeft Lynch aan dat ook Autonomy last heeft gehad van mismanagement. Alleen is het lang niet zo groot als HP doet geloven.

Dit artikel is geschreven door Customer Talk

Gerelateerde artikelen