
Austin-Healey bouwde 45 jaar geleden voor het laatst een auto. Toch leeft het merk voort in Nederland. Vreeland, een dorp in de buurt van de Loosdrechtse Plassen, huisvest het enige museum in de wereld. En dat blijkt geen toeval te zijn. 'Nederland heeft de grootste Austin Healey-dichtheid per vierkante meter ter wereld', zegt Albert Hartink van het Healey Museum.
Donald Healey
Het museum in Vreeland, dat vandaag precies vijf jaar bestaat, is een ode aan Donald Healey, de grondlegger van het autobedrijf. Healey was een rijke zakenman met veel technische kennis, die na de Tweede Wereldoorlog zijn eigen auto's ging bouwen. De firma Austin haakte in 1952 aan om zo de productiecapaciteit te vergroten. Bekende modellen zijn de 100-4, 100-6, de Sprite en de 3000.
Collectie
In het Healey Museum staan bijzondere modellen, die je nergens anders ziet. 'We hebben de allereerste Healey, de Duncan. Daar is er nog maar één van', zegt Hartink. Andere topstukken zijn de Healey Sportsmobile, waar er nog maar vijf van zijn, en een Silverstone. Ook heeft het museum een prototype van een coupe in de collectie waarin Donald Healey zelf tien jaar lang reed.
Fans
Het museum is in trek bij buitenlandse fans van het automerk. Vanuit Duitsland, België, maar zelfs uit Amerika en Australië komen liefhebbers van Austin-Healey helemaal naar Vreeland om de collectie te bekijken. 'Een Australiër heeft zelfs overnacht in het museum om het archief uit te pluizen', zegt Hartink.