De Nationale Autoshow8 dec '17 16:12Aangepast op 8 dec '17 16:27

PAL-V presenteert eerste opleiding voor vliegende auto

Auteur: Judith Laanen

PAL-V, maker van de gelijknamige vliegende auto, presenteert de eerste opleiding voor vliegende auto's. Maar denk niet dat je die in één zucht (wind) kunt halen.

(Foto ANP)

Omdat reguliere vliegopleidingen niet toereikend bleken, bundelde PAL-V de eigen opleiding voor de besturing van de auto met die van een vliegbrevet. De opleiding wordt gegeven bij Breda International Airport. Na 35 uur vliegles plus zo’n 10 uur theorie met de PAL-V mag je de vliegende auto besturen. Examen doe je bij het CBR, net als voor je rijbewijs.

PAL-V: rotorblaadjes uitklappen en vliegen maar

Maar je kunt niet zomaar de lucht in

De PAL-V, dat staat voor Personal Air and Land Vehikel en een Nederlandse uitvinding is, vliegt met de girokoptertechniek, volgens Van den Bosch ‘de meest veilige manier van vliegen’. Horen we daar geen famous last words? ‘Vliegen an sich is niet moeilijk, vooral het landen en stijgen moet je leren.'

3D-leren denken

'Maar je moet ook de 3D-mobiliteit moet je goed in je hoofd hebben, net zoals de verkeersregulering in de lucht', vervolgt Van den Bosch. Om de PAL-V te gebruiken voor mobiliteit, is dus coaching en begeleiding nodig. Je moet in drie dimensies leren nadenken. ‘Het grote voordeel in de lucht is minder verkeer van rechts’, grapt hij.

10 procent is altijd de klos

Maar, waarschuwt hij, er is altijd 10 procent van de klanten die niet geschikt is om te vliegen. Aan hen verkopen ze de auto dan ook niet. Ook als je je rij/vliegbewijs al gehaald hebt, zegt Van den Bosch.

Kost wel een paar knaken

Komend jaar beginnen de eerste leerlingen aan de Breda Aviation-school. In de zomer begint de bootcamp, een kortere opleiding, in vliegscholen in warmer weer in het buitenland.

En de kosten? Een los vliegbrevet slaat een gat in je portemonnee van ongeveer 20.000 euro. De PAL-V zelf kost ‘iets’ meer. Hoeveel is nog niet bekend, binnenkort wordt in Gènève als eerste de limited edition gepresenteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen