De Nieuwe Onderneming1 dec '14 17:30Aangepast op 4 dec '14 22:42

4 december | Met delen kun je alles maken

Auteur: Dave Krajenbrink

De business van het delen: hype of de nieuwe standaard?

Pascal Ontijd (l) en Victor van Tol van Snappcar
Pascal Ontijd (l) en Victor van Tol van Snappcar

Huizen, boten, auto’s, gereedschap. Delen is booming en biedt gouden kansen voor ondernemers. Hoe ver je kun variëren op die deeleconomie? En kun je bij al die miljoenen die investeerders er in willen steken nog wel van idealen spreken?

Te gast zijn:

Victor van Tol van SnappCar, de eerste in Nederland die het lenen van elkaars auto wist te exploiteren. SnappCar bestaat sinds 2003, is in zes steden en heeft 40 duizend gebruikers.

Quinten Hoogeboom  en Tijmen Brommet werden deelondernemers. Zij begonnen dit jaar met GoBoat, zeg maar de Snappcar van de botenverhuur.

Econoom Koen Frenken, hoogleraar Innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht. Juist omdat delen een positieve en progressieve bijklank heeft, claimen steeds meer bedrijven en initiatieven dat zij onderdeel zijn van de deeleconomie. Ten onrechte, vindt Frenken.

Waar zien zij de deeleconomie uiteindelijk landen? Consument aan de knoppen of groeien deelondernemers uit tot grote supermarkten met sharing goods in de schappen?

Rotterzwam
Verslaggeefster Elfanie Toelaer gaat langs bij Siemen Cox en Mark Slegers van Rotterzwam. Zij zagen in de vergane glorie van Tropicana zwemparadijs een uitstekende thuisbasis voor een paddenstoelenkwekerij. Inmiddels gaan er wekelijks tientallen kilo’s paddenstoelen de deur uit naar lokale cafés, restaurants en particulieren.

 

 

De Nieuwe Onderneming, elke donderdag van 19:00 tot 19:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen