De Nieuwe Wereld12 dec '13 16:39Aangepast op 25 aug '16 14:21

De Nieuwe Wereld | Wat als… Afrika ons economisch voorbijstreeft?

Auteur: BNR Webredactie

Afrika leek ooit een verloren continent, maar herbergt nu zeven van de tien snelst groeiende economieën ter wereld. Waar Europa stagneert, rukt Afrika op. Hoe ziet De Nieuwe Wereld eruit als Afrika ons heeft ingehaald?

Wanneer kan Afrika Europa hebben ingehaald? Waardoor wordt de groei veroorzaakt? Hoe kan Afrika de economische groei nog versnellen? In welke sectoren liggen er kansen voor het bedrijfsleven? En hoe moet je die kansen verzilveren?

Inhalen
Daarover ging de dertiende uitzending van De Nieuwe Wereld, waarin Annette van Soest ons meenam naar het jaar 2046, het jaar waarin Nigeria besluit om een ontwikkelingshulpproject in Roemenië te starten.

Volgens Ton Dietz, directeur van het African Studies Centre, is het geen vraag meer óf Afrika Europa voorbij gaat streven, maar wanneer. “Als Europa stabiel blijft en Afrika met tien procent per jaar groeit, dan gaat Afrika ons in 2037 passeren. Als je dat corrigeert per hoofd van de bevolking, is dat 2047.”

Het nieuwe Azië
Hans Ouwendijk, ceo van de Vlisco Group, ziet in Afrika dan ook het nieuwe Azië. De verwachte bevolkingsgroei is daarbij een belangrijke factor: “Omdat je de bevolkingsgroei terugziet in de consumentenbestedingen.”

Ook Wouter van Vliet, partner bij Larive International, ziet parallellen tussen Azië en Afrika. “Daardoor was het een hele bewuste keuze voor ons om zeven jaar geleden naar Afrika te gaan.” Hij schetst de gevolgen van de bevolkingsgroei: “Het is nu al zo dat er in Afrika meer mensen in steden wonen dan in India. Urbanisatie is een hele sterke drijvende kracht om een hoger gemiddeld inkomen per gezin te krijgen.”

Parels
Niet elk land zal het even goed doen. Als de parels van Afrika noemen de drie heren de volgende landen: Ethiopië, Mozambique, Tanzania, Congo, Ghana, Zambia, Uganda, Nigeria en Kenia. Wouter van Vliet: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Oos-Afrika, dan heb je het nu over een markt van 220 miljoen mensen.  Over twintig jaar zijn dat er 380 miljoen.”

Dat betekent volgens alle gasten dat  in vrijwel elke sector enorme kansen liggen. Maar die moet je dan wel weten te verzilveren.

Over de grens kijken
Hans Ouwendijk vindt dat Nederlandse bedrijven nog te weinig over de grens kijken. Hij geeft advies: “Je moet Afrika serieus nemen, je moet partnerships opbouwen. De samenwerking tussen ontwikkeling en handel die Nederland nu hanteert, moet beter van de grond komen.”

Toch is het niet alleen een goednieuwsshow, waarschuwt Ton Dietz. “Ook in de landen met snelle groei als Nigeria en Angola, zie je dat een groot deel van de bevolking daar niet of nauwelijks van profiteert. De ongelijkheid in Afrika neemt nog altijd toe.”

Samenwerking
Ter afsluiting geven de heren nog tips voor de ondernemer die naar Afrika wil. Wouter van Vliet: “Zoek samenwerking met bedrijven die ook naar Afrika willen.” Hans Ouwendijk: “Leg contact met de plaatselijk Nederlandse ambassades en doe contacten op met de lokale regering.” Ton Dietz nodigt de ondernemende luisteraar uit op zijn instituut: “We beschikken over een prachtige bibliotheek met een schat aan informatie.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen