De Nieuwe Wereld2 okt '13 13:44Aangepast op 23 aug '16 14:21

De Nieuwe Wereld | Wat als… China de enige echte wereldmacht is?

Auteur: Sjors Rodenburg

Als China in hetzelfde tempo blijft doorgroeien, is het land over enkele jaren de grootste economische speler ter wereld. Wat betekent dit voor de geopolitieke verhoudingen? Wat als China de wereldpolitiek domineert, economisch gezien oppermachtig is en militair gezien onverslaanbaar?

De voormalige Chinese president Hu Jintao tijdens een militaire parade in 2012.
De voormalige Chinese president Hu Jintao tijdens een militaire parade in 2012. (ANP/EPA)

Met andere woorden: Wat als… China straks de enige wereldmacht is? Nemen ze dan ook het voortouw in internationale conflicten? Gaat China net als de Verenigde Staten haar eigen coalitions of the willing smeden? En hoe kan Nederland eigenlijk profiteren van het Chinese succes? In de tweede uitzending van De Nieuwe Wereld nam presentator Annette van Soest ons mee naar 2038.

Diplomatieke rol
Volgens Bert van Dijk, correspondent in Sjanghai voor Het Financieele Dagblad en De Tijd, zal China over 25 jaar een steeds grotere diplomatieke rol spelen. “Het zijn niet alleen meer de Verenigde Staten die de voortrekker zijn van de internationale gemeenschap”, zegt hij. “China zal steeds meer een rol opeisen, ook bij internationale conflictbeheersing.”

Van Dijk wijst erop dat China een andere, softere aanpak dan de VS voorstaat. “Amerika is snel geneigd om militair in te grijpen. De Chinezen zijn daar een stuk terughoudender in.” Hij denkt zelfs  dat China het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen vlot kan trekken, mocht het dan nog niet zijn opgelost. “Die kans is zeker aanwezig. Ze staan een stuk minder polariserend in het conflict.”

Grootste economie
Wat we wel zeker weten, is dat China in 2038 de grootste economie van de wereld zal zijn. Maar hiervoor moet de regerende communistische partij de economie wel drastisch hervormen, zegt Jan van der Putten, schrijver van het boek China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s. “Ze willen aan de macht blijven en om aan de macht te kunnen blijven, moet de bevolking tevreden zijn en moet de economie groeien.”

Hoewel ook Frank Pieke, hoogleraar Modern China Studies aan de Universiteit Leiden, denkt dat de communistische partij over 25 jaar nog stevig in het zadel zat zitten, verwacht hij een heel andere organisatie. “Die is veel diverser en veel opener voor debat, zowel binnen als buiten de partij. Dat proces is eigenlijk al aan de gang en ik verwacht dat dat proces zich verder doorzet.”

Fossiele brandstoffen
Wat zich volgens zowel Pieke als Van der Putten ook doorzet, is het proces van verduurzaming van de economie. “Er wordt ontzettend veel geïnvesteerd”, vertelt Pieke. “De communistische partij vindt het ook een grote prioriteit.” Nu nog is de Chinese economie voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar dat is volgens de hoogleraar in 2038 ‘fundamenteel veranderd’. “Die omslag komt er.”

Van der Putten zegt dat de Chinezen wel moeten verduurzamen, willen ze overleven. “Als het zo doorgaat met de vervuiling, dan doen ze zichzelf de das om. Ze kunnen zo niet langer doorgaan. De vervuiling is zo omvangrijk. Wil de partij overleven, dan zal ze dit onderwerp heel grondig moeten aanpakken.”

Zakelijke kansen
Naast duurzaamheid liggen er volgens Van Dijk ook kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven die actief zijn in landbouw en water. “De Chinezen hebben veel behoefte aan Nederlandse landbouwtechnologie. Als je de Chinezen vraagt naar Nederlandse universiteiten noemen ze Wageningen en niet Amsterdam of Leiden. Er zitten daar al veel Chinese studenten.”

Van de Putten voegt daar nog de zorg- en vrijetijdssector als Chinese groeimarkten aan toe. “China is in waanzinnig snel tempo aan het vergrijzen”, vertelt hij. “Als de Chinezen meer geld krijgen, zullen ze ook meer besteden aan het doorbrengen van hun oude dag. Wij hebben allerlei kennis daarover in huis.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen