De Ochtendspits27 mei '15 06:20

27 mei | Rutte zoekt toenadering, dure medicijnen & cao is aan vernieuwing toe

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte wil met de oppositie in gesprek over een nieuw belastingstelsel. Sterker nog: hij nodigt de oppositie expliciet uit om nú aan tafel te komen om te praten over het nieuwe stelsel. Zeker nu de verhouding in de Eerste Kamer voor het kabinet nog ongunstiger geworden is, heeft hij steun nodig van veel partijen.

Dure medicijnen zetten ons zorgsysteem onder grote druk. Daarvoor waarschuwen experts. Een meevaller van het kabinet, bijna 2 miljard minder zorgkosten dankzij goedkopere medicijnen, wordt overschaduwd door een groep medicijnen waarvan de kosten de pan uit rijzen. Twintig procent van de geneesmiddelen wordt steeds duurder.

Een Grexit leidt niet tot paniek op de financiële markten. Dat zegt Larry Fink, topman van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld tegen het Financieele Dagblad. Een Grieks vertrek uit de euro is volgens hem veel minder rampzalig dan concessies die later ook andere landen kunnen opeisen.

De cao is hard aan vernieuwing toe. Seniorendagen en toeslagen zijn niet meer van deze tijd, vinden de werkgevers-organisaties. Maar dit ligt gevoelig bij de vakbonden. Vandaag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de toekomst van de cao.

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen