De Ochtendspits23 mrt '15 06:16

23 maart | Illegale zwaveluitstoot schepen, handelsmissie China & liquidatiezaak

Auteur: Bram van Dijk

Nieuwe Europese regels die de zwaveluitstoot van schepen op onder meer de Noordzee moeten beperken, zijn niet te handhaven.

Dat laten verschillende rederijen weten aan BNR. Sinds 1 januari moeten zij groenere brandstof tanken die bijna twee zo veel kost als het zwavelhoudende diesel. Er wordt alleen nauwelijks gecontroleerd. Hierdoor wordt het voor rederijen aantrekkelijk om zwaar vervuilende brandstof te blijven gebruiken. Bedrijven die de nieuwe regels wel naleven hebben zich inmiddels aangesloten bij de internationale coalitie van rederijen die pleit voor strengere handhaving in de EU.

China
Ondanks de teruglopende groei van de Chinese economie valt er daar voor Nederlandse bedrijven nog genoeg geld te verdienen. Vandaag begint de Nederlandse handelsmissie in Beijing. Ruim honderd bedrijven proberen een contract bij de Chinese overheid binnen te slepen.

Liquidatie
Het is een van de meest gewelddadige hoofdstukken uit de recente Amsterdamse onderwereldoorlog. De liquidaties in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. In de bunker in Osdorp start vandaag de rechtszaak tegen de drie verdachten.

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen