De Ochtendspits28 sep '15 05:58

28 september | GeenPeil, VN-top en Catalonië

Auteur: BNR Webredactie

Het is actiegroep GeenPeil gelukt: meer dan 450.000 mensen tekenden voor een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne

Dat is ruim boven de vereiste 300.000. Als de handtekeningen kloppen, volgt binnen een half jaar een referendum. Of dat zo is, maakt de kiesraad op 14 oktober bekend. Bindend is de uitslag niet, de regering en het parlement kunnen die dus naast zich neerleggen.

VN-top
Obama, Poetin en andere wereldleiders maken zich op voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ook Koning Willem-Alexander spreekt vanmiddag. Dat is bijzonder, want hij is daarmee het eerste Nederlandse staatshoofd die dat doet. Nederland hoopt zo extra kans te maken op een zetel bij de VN-veiligheidsraad.

Catalonië
In Catalonië hebben seperatistische partijen de verkiezingen gewonnen voor regioparlement. Slechts 47,3 % van de Catalanen stemde volgens de laatste exitpoll op een partij voor onafhankelijkheid, maar door het districtenstelsel krijgen zij toch de meerderheid. De onafhankelijkheid is daarmee nog lang geen feit. Het ziet er naar uit dat Spanje alles zal doen om dat te voorkomen.

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen