De Ochtendspits6 jan '15 06:11

Uitzending 6 januari | Celstraf voor automobilisten, spookschepen & geheime dossiers

Auteur: BNR Webredactie

Autobestuurders die door alcohol of te hard rijden iemand doodrijden of levenslang letsel toebrengen, moeten de gevangenis in en geen taakstraffen krijgen. Daarvoor pleit de Vereniging van Verkeersslachtoffers. De club overhandigt vandaag een petitie met die boodschap aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. 25.000 mensen hebben hun handtekening gezet.

De Europese grenspolitie zegt dat er afgelopen halfjaar al 15 spookschepen in Italië zijn gestrand. Afgelopen week strandden twee vrachtschepen met 1300 Syrische vluchtelingen - en zonder bemanning - op de Italiaanse kust. Een nieuwe manier van mensensmokkel naast de kleine bootjes die in de zomer in Lampedusa stranden. Wat kan Europa hiertegen doen?

Hoe dacht de Nederlandse regering in 1989 echt over de val van de Muur? En waarover schreef koningin Wilhelmina met de Belgische koning Leopold in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog? Het Nationaal Archief in Den Haag openbaart vandaag - openbaarheidsdag - ruim vier duizend geheime dossiers waarin de antwoorden op deze vragen te vinden zijn.

Nederlandse en Britse onderzoekers hebben een manier gevonden om te bepalen of iemand liegt zonder dat er een leugendetectortest aan te pas hoeft te komen. Deze nieuwe manier van leugens toetsen kan in de toekomst mogelijk ook door bedrijven ingezet worden.

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen