De Ochtendspits14 okt '14 06:10

Uitzending 14 oktober | Rutte en de CAO, censuur internetbedrijven & banken vrezen massaclaim

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer is met verontwaardiging gereageerd over uitspraken die Mark Rutte gisteren deed bij een bijeenkomst van de werkgeversvereniging AWVN.

Meindert Schut
Meindert Schut

Rutte zei tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen dat de CAO's in Nederland een stuk eenvoudiger kunnen. Maar Rutte benadrukte dat hij dat zei als burger en niet als premier.

Censuur
De overheid dwingt internetbedrijven tot censuur en het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting. Dat stelt de internetindustrie in het Financieele Dagblad. Het ministerie van Veiligheid en Justitie eist steeds vaker van providers dat ze jihadistische sites op zwart zetten.

Europese luchthavens moeten alle passagiers uit landen waar ebola heerst controleren, door hun temperatuur te meten. Alle Europese landen moeten één ziekenhuis aanwijzen waar eventuele besmettingen kunnen worden behandeld. Bovendien moeten er meer hulpverleners naar Afrika. Die oproep doet Marc van Ranst, viroloog van de Katholieke Universiteit Leuven.

Massaclaim
Nederlandse banken willen dat minister Opstelten van Justitie voorkomt dat ze een massaclaim aan hun broek krijgen. De banken vrezen voor schadeclaims van MKB-bedrijven, aan wie zij rentederivaten hebben verkocht.

De Ochtendspits met Meindert Schut, van 06:00 tot 09:30 uur.

Gerelateerde artikelen