De Ochtendspits10 jun '13 06:57

De Ochtendspits | Hoogwater, Turkse demonstranten en gestolen examens

Auteur: BNR Webredactie

Hoog water blijft Midden-Europa teisteren; Boedapest is bijna overstroomd. Vannacht heeft het waterpeil van de Donau in Boedapest een hoogtepunt bereikt. Vanaf de kade langs de Donau in Boedapest Stefan Bos, correspondent in Hongarije,

Tom van 't Hek
Tom van 't Hek

Zevenduizend soldaten staan klaar om een watersnoodramp in de Hongaarse hoofdstad te voorkomen.

Taksimplein
De demonstranten op het Taksimplein in Istanbul zijn vandalen, hooligans en werklozen. Dat zegt althans de Turkse premier Erdogan. Gisteravond waren er weer tienduizenden mensen op het plein en ook in andere steden waren demonstraties. Pelin Simsek kon niet langer thuis blijven in Nederland. Ze gaat de stakers helpen. Verslaggever Martijn de Rijk sprak haar vlak voor vertrek op Schiphol.

Klokkenluider
De man achter het Amerikaanse lek heeft zich bekendgemaakt. Afgelopen week kwam het veelvuldig in het nieuws. De Verenigde Staten zouden op grote schaal burgers afluisteren en zouden toegang hebben tot informatie van grote tech-bedrijven zoals Google, Facebook en Apple. De klokkenluider stelde zich gisteren keurig voor in een interview met de Britse krant, The Guardian.

Gestolen examens
Bij dezelfde school als waar eerder een Frans examen werd gestolen blijken meer examens achterover te zijn gedrukt. Er zijn twee mensen opgepakt omdat ze eindexamens voor VWO, HAVO en VMBO zouden hebben verkocht aan andere studenten. De onderwijsinspectie heeft al een onderzoek aangekondigd, maar we weten nog niet wat dit voor gevolgen heeft voor al die duizenden leerlingen die dit jaar examen deden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen