De Ochtendspits1 okt '13 07:19

De Ochtendspits | Shutdown, pensioenbonussen en internetsollicitaties

Auteur: Thijs Baas

Het laatste nieuws over de Amerikaanse shutdown met correspondent Reinout van Wagtendonk.

Tom van 't Hek
Tom van 't Hek

Aangevuld met de eerste reactie van Amerikakenner Willem Post en de economische duiding met ING-econoom Teunis Brosens.

Pensioen in de bonus
Pensioenbeheerders hebben in 2012 een miljard euro meer verdiend dan het jaar daarvoor, meldt het FD. Actuarieel adviesbureau Lane, Clark & Peacock heeft 280 pensioenfondsen onderzocht en becijferd dat ze in 2012 4,5 miljard euro hebben uitgegeven aan het beleggen van het Nederlandse pensioenvermogen. Dat is 1 miljard meer dan het jaar ervoor. Belangrijke verklaring is dat de vermogensbeheerders hogere rendementen hebben gehaald. En hogere rendementen betekenen hogere prestatievergoedingen: Bonussen dus. Hoe zit dat precies? En is zo’n bonuscultuur wel goed, het gaat immers om ons pensioengeld.

Internetbanen
Solliciteren via internet verkleint de kans op werk voor jongeren. Dat zei Randstad's directeur arbeidsmarkt Marjolein ten Hoonte  gisteravond in Newsroom, op een BNR bijeenkomst die ging over de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Bijna 5 weken geleden presenteerde oud Kamerlid Mirjam Sterk en uitzendreus Randstad een plan om 10.000 jongeren aan werk te helpen. Want uit Nederlands en Europese cijfers blijkt dat jongeren bovengemiddeld vaak werkloos zijn. Na vier weken staat de teller op grofweg 6.500. Toch gaat Marjolein ten Hoonte van Randstad er vanuit dat het de komende dagen gaat lukken.

Turks hervormen
Turkije gaat politieke en sociale hervormingen doorvoeren. Premier Erdogan maakt het voor politieke partijen makkelijker om mee te kunnen doen met verkiezingen. En ook krijgen de Koerden meer culturele vrijheden. In hoeverre is dit een manier om de protesten de kop in te drukken?

Dat en meer in BNR Ochtendspits met Tom van ‘t Hek, van 6.00 tot 9.30 uur op BNR Nieuwsradio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen