Internationaal5 jun '18 00:01Aangepast op 5 jun '18 08:35

VS-ambassadeur: Nederland moet agressiever optreden tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet zich agressiever opstellen ten opzichte van Rusland in het MH17-dossier. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra tegen BNR Nieuwsradio.

Image
( ANP)

Zo wil hij bijvoorbeeld dat Nederland niet meer meewerkt aan de aanleg van de Nord Stream 2, een pijpleiding van Rusland naar Duitsland en Nederland. Als Nederland geen hardere economische sancties instelt tegen Rusland zal er nooit gerechtigheid komen voor de MH17-ramp, stelt Hoekstra.

Russen verantwoordelijk houden

Volgens Hoekstra moeten Europa en Nederland de MH17-ramp in verband zien met de annexatie van de Krim en het gebruik van chemische wapens in Syrië. 'Je kan niet zaken blijven doen met Rusland, terwijl ze zich zo slecht gedragen op andere gebieden', zegt Hoekstra.

Nederland, de EU en Australië moeten volgens Hoekstra de toon zetten in de berechtiging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17. 'Het is één ding om te zeggen dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de ramp. Het is een tweede ding als Nederland daar geen vervolg aan kan geven. De Nederlandse regering moet de leiding nemen en de Russen verantwoordelijk houden en samen met de EU en de Verenigde Staten nog striktere economische sancties tegen Rusland invoeren. De bouw van een pijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat Europa nog afhankelijker maken van Russische gas. Ze hebben het gas al eerder afgesloten. Als je doorgaat op dezelfde voet, kan ik je garanderen dat je nooit informatie krijgt.'

Lees ook: 'Typisch Amerikaans, bij alles maar sancties'

'Wij bepalen niet hoe Nederland moet handelen'

Hoekstra benadrukt dat hij niet wil bepalen hoe de Nederlandse regering moet handelen. 'Maar als je serieus bent over het verantwoordelijk houden van de Russen en het krijgen van antwoorden, dan moeten er diplomatiek gezien consequenties zijn. Rusland gaat niet van gedrag veranderen.' Ook zegt Hoekstra dat de Verenigde Staten achter Nederland als bondgenoot zal staan in de afwikkeling van de MH17-ramp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen