Verboden Toegang24 jul '17 12:35Aangepast op 27 jul '17 14:11

Het RIVM-lab

Auteur: BNR Webredactie

Plekken die eigenlijk gesloten zijn, gaan voor BNR voor één keer open. Dit keer: het viruslab van het RIVM. Het laboratorium heeft het hoogste biosafety-level van Nederland. Dat is ook waarom de deur voor mensen van buiten altijd dicht blijft. Maar verslaggever Bram Mullink doet een dappere poging.

Foto: HH/Evelyne Jacq
Foto: HH/Evelyne Jacq

Tabitha Hoornweg is viroloog bij het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zij onderzoekt in hoeverre virussen die in ons land voorkomen mensen ziek maken en in hoe ernstige mate dat dan is.

Het gaat dan niet om het simpele griepje dat we allemaal wel eens hebben, het gaat om de echt zware jongens. 'Dat betekent dat we in een beschermd pak werken', vertelt Hoornweg. 'Als ik een uurtje naar buiten wil, dan moet ik een nieuw pak aan als ik weer naar binnen ga. We doen er alles aan om onszelf te beschermen en te zorgen dat het niet naar buiten komt. Wat je ook niet wil is dat er mensen bij de virussen kunnen komen die mogelijk verkeerde plannen ermee hebben, daarom is het biosafety-level zo hoog.'

En dat betekent ook dat zelfs onze ongevaarlijke verslaggever niet verder komt dan de ontvangstruimte. Daarmee is het de eerste Verboden Toegang waarbij de deuren echt niet opengaan. Maar in dit geval is dat voor ons allemaal wel zo veilig.

Lees hier alle verhalen in de serie Verboden toegang


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen