De wereld in 36014 jun '12 17:03

Eerste Afghaanse 3D animatiefilm geproduceerd

Auteur: Redactie 360

Computer animatiefilm combineert oud volksverhaal met kritiek op de Taliban. Buz-e-Chini is op YouTube te zien met Engelse ondertitels.

Ook in Afghanistan vindt een technologische revolutie plaats, zij het op een bescheidener schaal dan in bijvoorbeeld India en Afrika. Onlangs is de eerste driedimensionale computeranimatiefilm uitgebracht. De bijna 20 minuten durende film, getiteld Buz-e-Chini, is de eerste tekenfilm in Hazaragi, een dialect van het Farsi dat wordt gesproken door de Hazara in Afghanistan and Pakistan.

Buz-e-Chini is gebaseerd op een oud volksverhaal over een geit en drie geitenjongen die worden belaagd door een wolf. Het filmverhaal speelt zich af in de provincie Bamyan in centraal Afghanistan tegen de achtergrond van de 6e eeuwse Boeddhabeelden die in 2001 door de Taliban werden vernietigd.

De stem van de wolf
De productie van Buz-e-Chini heeft jaren geduurd. De film is gemaakt door de Afghaan Abbas Ali, die naar Pakistan vluchtte toen de Taliban de macht overnamen. Hij begon al in Pakistan aan Buz-e-Chini en maakte de film in Afghanistan af. Ali heeft Buz-e-Chini opgedragen aan Hussain Ali Yousafi, die de stem van de wolf heeft ingesproken. De Pakistaan Yousafi was voorzitter van de Hazara Democratische Partij en werd in 2009 vermoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen