De wereld in 3604 jun '12 16:44

Google waarschuwt Chinese internetters voor censuur

Auteur: Redactie 360

Google legt de Chinezen uit hoe je de censuur kan omzeilen. Een nobel initiatief, of eigenbelang?

Het is vandaag 23 jaar geleden dat Chinese studenten met veel geweld van het Tiannamin-plein werden gejaagd, waar zij demonstreerden tegen de communistische partij.

Censuur
Internetgebruikers in China die vandaag de dag via Google bepaalde omstreden zoekwoorden intikken, krijgen te maken met censuur van de Chinese overheid. Ze krijgen een foutmelding te zien en verliezen de verbinding met Google. Gebruikers moeten één tot anderhalve minuut wachten tot ze Google weer kunnen gebruiken. Vanwege de vele onderbrekingen is Google geen geliefde zoekmachine in China.

Op zijn weblog legt Google uit met welke vormen van censuur Chinese internetgebruikers te maken kunnen krijgen. In een filmpje laat Google zien wat er in China gebeurt.

Marktaandeel
Voor Google leidt deze censuur tot minder gebruikers. Door de storingen is het gebruik van de Amerikaanse zoekmachine in China gehalveerd, meldt The New York Times. Minder gebruikers leidt tot minder advertentieinkomsten.

De Chinese zoekmachine Baidu trekt veel meer gebruikers. Deze zoekmachine blokkeert nauwelijks zoektermen omdat de resultatenlijst is opgeschoond conform de wensen van het Chinese regime.

Voor de gebruikers van de Chinese zoekmachine van Google is de censuur waarschijnlijk erg ondoorzichtig. Gewone zoektermen als rivier kunnen al geblokkeerd worden. Het gaat de Chinese overheid dan ook niet om de zoekwoorden, maar om de websites in de resultatenlijst. Google biedt een veel gevarieerder aanbod aan dan Baidu.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen