De wereld in 36025 mrt '13 20:56

De Wereld in 360 | Falklands konden Britten ‘geen donder schelen’

Auteur: Redactie 360

De Britse regering was in het voorjaar van 1982 hopeloos verdeeld over haar reactie op de Argentijnse invasie van de Falkland Eilanden.

Premier Margareth Thatcher kreeg tegenstrijdige adviezen, die varieerden van de eis om er op los te slaan, wat dat ook zou kosten, tot de suggestie om de Britse bewoners van de eilanden een ruime fananciële compensatie in het vooruitzicht te stellen als zij zich zouden schikken in de overname van de Falklands door Buenos Aires, schrijft de Britse krant The Independent op grond van documenten uit het privé-archief van Thatcher.

Krap een half jaar voor de invasie had de Britse inlichtingendienst gemeld dat de Argentijnen hun aanspraak op de Britse eilandengroep ‘uitsluitend met vreedzame middelen’ zouden nastreven. De Britse legerleiding was zeer ingenomen met dit bericht, omdat zij zich niet in staat achtte een gewapend conflict in Brits voordeel te beslechten. Een Brits ingrijpen zou ‘buitengewoon kostbaar’ worden, en het geografische voordeel van de tegenstander zou een Britse strijdmacht van meet af aan ‘op ernstige achterstand’ plaatsen.

Conservatieve parlementariërs berichtten Thatcher dat ‘de kiezers bloed willen zien’, of raadden haar aan ‘geen druppel bloed te verspillen’ aan de Falklands. Een van de ministers uit haar kabinet gaf de premier te verstaan: ‘Ik hoop dat niemand van ons verwacht dat we de strijd aangaan met de Argentijnen’. ‘We kunnen een paar schepen opblazen, maar verder niets.’

De chaos ging zo ver dat een staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het Lagerhuis de geruststellende mededeling deed dat een invasie niet waarschijnlijk leek, uren nadat Argentijnse troepen op de Falklands waren geland. Op dat moment dreigde Thatcher zowel haar minister van Buitenlandse Zaken, Lord Carrington, als de minister van Defensie, John Nott te verliezen, die beiden hun ontslag aanboden.

Uit de archieven blijkt ook dat de minister van Buitenlandse Zaken uit de voorgaande Labour-regering, George Brown, zijn Argentijnse ambtgenoot ooit had gezegd: ‘Groot-Brittannië geeft geen donder om de Falklands.’

Maar de Britten waagden het tegenoffensief en wisten de Argentijnen binnen tweeënhalve maand van de eilanden te verdrijven. Thatcher kreeg van alle zijden gelukwensen, behalve van de lidstaten van de Europese Unie.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen