De wereld in 36025 mrt '13 20:56

De Wereld in 360 | Jeroen Dijsselbloem pokert om Cyprus

Auteur: Redactie 360

Het Duitse opinieblad Cicero publiceert vandaag een profiel van Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep en de Nederlandse minister van Financiën. Is hij wel de juiste man om Cyprus te vertellen wat het moet doen?

Dijsselbloem wordt gezien als een “verlegenheidskandidaat” en zelfs een “experiment”. Omdat Dijsselbloem last heeft van de nieuwe bankencrisis in eigen land (denk aan de nationalisering van SNS) en Nederland zich bovendien zelf niet aan de Europese drieprocentsnorm kan houden wordt de nieuwe Mr. Euro volgens Cicero tot nu toe niet erg serieus genomen. (Het Nederlandse begrotingstekort zal volgend jaar, ondanks alle bezuinigingen, boven de drie procent uitkomen. Dat is een doodzonde binnen de Europese Unie.)

Dijsselbloem is een goede vertegenwoordiger van twee Nederlandse stereotypen: de calvinist en de koopman. Maar deze eigenschappen, die hij combineert met salsadansen, zijn geen garantie dat de nieuwe eurogroepvoorzitter lukt om succesvol te interveniëren in Cyprus en tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden te bemiddelen.

Volgens het Duitse weekblad Focus is er nog iets dat in Dijsselbloems nadeel werkt. Hij wordt alom gezien als “politiek lichtgewicht” die handelt in opdracht van Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën. Schäuble en bondskanselier Angela Merkel worden momenteel bijzonder gehaat in Cyprus en Griekenland.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen