De wereld in 3608 mei '13 16:32

De Wereld in 360 | Indiase baby's en embryo's worden wees

Auteur: Redactie 360

In India fungeren veel vrouwen als draagmoeder voor stellen en alleenstaanden uit onder meer de Verenigde Staten, Australië en Europa. Door een nieuwe wet is de rechtspositie van toekomstige ouders die gebruik willen maken van een Indiase surrogate, zoals de draagmoeders worden genoemd, veranderd.

Alleen getrouwde heteroseksuele stellen die zelf niet in staat zijn om kinderen te krijgen, komen volgens de nieuwe wet in aanmerking voor embryo-implantatie bij een surrogate.

In het Indiase tijdschrift Open vertelt gynaecoloog Shivani Sachdev Gour dat de nieuwe wet problemen oplevert voor toekomstige ouders die al een draagmoeder hebben gevonden en voor embryo’s die al gecreëerd zijn en in de vriezer liggen. Indiase artsen mogen alleenstaanden en lesbische en homoparen niet meer helpen. Er worden nu baby’s geboren in fertiliteitsklinieken die bedoeld zijn voor ouders die ze niet mogen meenemen. In sommige gevallen komen ze India zelfs niet meer in omdat ze niet kunnen bewijzen dat ze heteroseksueel zijn, onderdeel van een echtpaar uitmaken en onvruchtbaar zijn. Het lot en de juridische positie van deze kinderen die niet worden opgehaald is ongewis.

Wat er met de embryo’s die al gecreëerd zijn mag en moet gebeuren is ook onduidelijk. De Indiase wet zegt niets over de export van embryo’s. Het opsturen van embryo’s naar klinieken in het buitenland die wel willen bemiddelen tussen alleenstaanden en homoseksuele stellen en draagmoeders is volgens Open illegaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen