De wereld in 36022 mei '13 14:37

De Wereld in 360 | IMF topvrouw Christine Lagarde beschuldigd van corruptie

Auteur: Redactie 360

Topvrouw Christine Lagarde van het IMF moet voor de Franse rechter verschijnen op verdenking van corruptie. Het gaat om een zaak die speelde toen Lagarde nog minister van Financiën in Frankrijk was.

Zij wordt door de Franse justitie ondervraagd over haar rol bij het uitbetalen van een een financiële compensatie aan de Franse zakenman, ex-voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille en voormalig minister Bernard Tapie in 2008. Vanwege Lagardes mogelijke betrokkenheid bij corruptie is vorige maand haar appartement in Parijs doorzocht.

Tapie had een conflict met de bank Credit Lyonnais. Lagarde heeft de zaak toen naar een arbitrage panel doorverwezen. Dat panel heeft bepaald dat Tapie recht had op een schadevergoeding van 400 miljoen euro. Volgens critici heeft Lagarde daarbij misbruik gemaakt van haar invloed. De zaak had niet door een particuliere arbitragecommissie moeten worden behandeld, omdat er publiek geld bij betrokken was. Tapie zou veel minder geld hebben gekregen als de zaak voor een rechtbank was gebracht. Lagarde zelf ontkent alle kritiek en zegt dat ze niks verkeerd heeft gedaan.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360 Magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen