De wereld in 3604 apr '13 15:30

De Wereld in 360 | Lezers zijn geld waard

Auteur: Redactie 360

Amazon heeft de site GoodReads overgenomen. GoodReads is een communitysite voor boekenliefhebbers die 16 miljoen leden heeft.

Op GoodReads wisselen lezers recensies en meningen over boeken uit. De site bevat meer dan 23 miljoen boekbesprekingen.

De site is aantrekkelijk voor Amazon omdat de leden zogeheten ‘hardcore lezers’ zijn. Deze groep koopt veel boeken. GoodReads vormt daarmee een bron van informatie voor boekverkoper Amazon.

De schrijversorganisatie Authors Guild en sommige leden van GoodReads zijn niet blij met de overname. Amazon is een zeer grote speler op de boeken- en uitgeefmarkt. GoodReads gold als een onafhankelijke site. De oprichters van GoodReads wordt verweten de data van de gebruikers (zoals leesprofielen en zelfgeschreven recensies) te gelde te hebben gemaakt.

Schrijver en jurist Scott Turow, voorzitter van Authors Guild, is bang dat de overname Amazons monopoliepositie op de leesmarkt versterkt. Door de recensies van GoodReads, die over het algemeen van hoge kwaliteit zijn, te koppelen aan de koopaanbevelingen op de sites van Amazon krijgt de webwinkel volgens Turow nog meer greep op de boekenmarkt.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360 Magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen