De wereld in 3605 apr '13 16:06

De Wereld in 360 | Amerikaans debat over de doodstraf wordt rationeler

Auteur: Redactie 360

Tegen James Holmes, die afgelopen zomer bij een Batman-première in het Amerikaanse Aurora 12 mensen doodschoot en 70 mensen verwondde, is de doodstraf geëist. Niet iedereen vindt dat echter de juiste straf.

The Denver Post schrijft in een redactioneel commentaar dat de doodstraf kostbaar is (een levenslange gevangenisstraf is goedkoper) en de overlevenden en nabestaanden een nieuw trauma bezorgd. De doodstraf staat niet gelijk aan rechtvaardigheid, aldus de Amerikaanse krant.

Als Holmes de doodstraf krijgt, kan hij een eindeloze reeks beroepen aantekenen. Hij kan doorprocederen tot in de jaren 2020, misschien wel tot in de jaren 2030. Daardoor zal hij elke keer weer in het nieuws komen. Als hij levenslang wordt opgesloten zal hij, ondanks zijn gruwelijke misdaad, een anonieme gevangene worden.

The Durango Herald sluit zich bij de Denver Post aan. De doodstraf is volgens deze krant een verkeerd signaal. Het geld dat deze strafvorm kost, zou ook besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld scholen en wegen.

Voor The Atlantic zijn de commentaren in de Denver Post en de Durango Herald een bewijs dat het debat over de doodstraf langzamerhand rationeler wordt. De behoefte aan wraak na een vreselijke misdaad is niet langer doorslaggevend.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360 Magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen