De wereld in 3602 mei '13 17:48

De Wereld in 360 | Ze verdienen miljoenen voor hun universiteiten, maar krijgen zelf niets

Auteur: Redactie 360

Miljarden dollars gaan er jaarlijks om in academische sportwereld in de Verenigde Staten. Universiteiten krijgen geld van onder meer sponsors (denk aan grote sportmerken) en tv-zenders die de exclusieve rechten op het uitzenden van wedstrijden kopen.

Vreemd genoeg krijgen de mensen die college sport mogelijk maken, de spelers, geen salaris. Ze krijgen in de meeste gevallen een soort pakket van de universiteit, die tevens hun werkgever is, dat bestaat uit een gratis opleiding, het gebruik van een kamer en gratis maaltijden. Omdat studeren in de Verenigde Staten duur is, kan zo’n pakket een waarde van 50.000 dollar of meer hebben. Maar dat bedrag staat in geen verhouding tot de tientallen miljoenen winst die studentensport sommige universiteiten oplevert, aldus The Economist.

Het Britse zakenblad noemt het voorbeeld van Johnny Manziel, quarterback voor het footballteam van Texas A&M University. Manziel heeft volgens onderzoeksbureau Joyce Julius & Associates vorig jaar voor 37 miljoen dollar aan media-aandacht voor zijn universiteit gezorgd. Texas A&M University verdient daarnaast goed aan merchandise rond Manziel. Een t-shirt in clubkleuren en Manziels nummer kost 60 dollar. Binnenkort kunnen gamers een Johnny Manziel-avatar kopen voor een computerspel.

Misschien komt er binnenkort een einde aan de oneerlijke verdeling van inkomsten tussen spelers, universiteiten, sponsors en andere partijen. In juni beslist een rechtbank of een proces tegen de National Collegiate Athletic Association (NCAA) door mag gaan. In de rechtszaak, een zogeheten class action suit, eist Ed O’Bannon, een voormalige basketballspeler van de University of California, Los Angeles, een vergoeding voor zijn werk. Als die wordt toegekend, kunnen alle huidige en voormalige universiteitssporters een deel van de winst opeisen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen