De wereld in 36010 apr '13 14:43

De Wereld in 360 | Museum New York krijgt schenking van één miljard dollar

Auteur: Redactie 360

Amerikaanse cosmeticamagnaat en kunstverzamelaar Leonard A. Lauder schenkt 78 werken van kubistische kunstenaars aan het Metropolitan Museum of Art in New York.

De Amerikaanse cosmeticamagnaat en kunstverzamelaar Leonard A. Lauder schenkt zijn unieke collectie werken van kubistische kunstenaars aan het Metropolitan Museum of Art in New York. De waarde van de verzameling wordt geschat op meer dan een miljard dollar.

In The New York Times zegt Lauder (80 jaar), mede-erfgenaam van het bedrijf dat in 1946 door zijn moeder Estée Lauder werd opgericht, over zijn schenking: ‘Ik hoefde er niet mee te leuren. Ik klopte op de deur en die ging gemakkelijk open.’

De collectie omvat 78 werken – schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken – van Pablo Picasso (33 werken), Georges Braque (17), Fernard Léger (14) en Juan Gris (14). Het Metropolitan plaatst zich met deze schenking in één klap op de eerste rangen van musea voor moderne kunst, en kan zich nu meten met stadgenoot MoMA, het Centre Pompidou in Parijs en de Hermitage in Sint Petersburg.

Lauder zegt dat hij gedurende veertig jaar heeft verzameld ‘als een museumdirecteur’, met de focus op het kubisme. Hij begon zijn collectie ‘in een tijd dat er nogal wat op de markt was’. Kubistische kunst was in die dagen bovendien nog relatief betaalbaar, omdat de meeste collectioneurs zich richtten op het Impressionisme en het Post-impressionisme.

‘Je kunt geen goede collectie samenstellen zonder focus, discipline, volharding en met de bereidheid om soms meer te betalen dan je je eigenlijk kunt veroorloven,’ aldus Lauder. ‘Als ik op het punt stond iets te kopen, vroeg ik mezelf altijd af: Kan het er mee door?’

Aan de schenking heeft Lauder geen enkele bijzondere voorwaarde verbonden. De collectie zal de komende maanden al worden overgebracht naar het museum en volgend jaar als geheel worden getoond in een speciale expositie.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360 Magazine


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen