De wereld in 36014 mrt '13 15:45Aangepast op 16 mrt '13 11:05

Honderden Duitse neonazi’s ondergedoken

Auteur: Redactie 360

In Duitsland leven 266 neonazi’s ondergronds. Dat antwoordt de Duitse regering op Kamervragen van de politieke partij Die Linke, schrijft Die Welt

Het zijn rechtsextremen die worden verdacht van strafbare feiten en voor wie soms al jaren een arrestatiebevel klaarligt. Niet alle misdrijven hebben overigens te maken met de politieke opvattingen van de voortvluchtigen. Sommige leden van neonazigroeperingen, zoals de Nationalsozialistischen Untergrundes (NSU), worden door de politie gezocht omdat ze geen kinderalimentatie betalen. Vijf van de onvindbare neonazi’s gelden als extreem gewelddadig en gevaarlijk.

De Duitse politiek windt zich op om het hoge aantal verdachte neonazi’s dat niet ctief wordt vervolgd. Eerder zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken dat het om 110 voortvluchtigen ging. De kwestie is actueel omdat binnenkort het proces tegen NSU-lid Beate Zschäpe begint. Zschäpe wordt ervan verdacht samen met twee andere NSU-leden tien mensen vermoord te hebben uit racistische motieven. Haar medeverdachten hebben zelfmoord gepleegd.

Zschäpe en haar companen, die inmiddels als terroristische seriemoordenaars worden beschouwd, konden zo lang hun gang gaan omdat politie, justitie en zelfs inlichtingendiensten het gevaar van de neonazi-beweging onderschatten. Enkele medewerkers van inlichtingendiensten die waren geïnfiltreerd in deNSU worden er zelfs van verdacht hand- en spandiensten verleend te hebben aan de moordverdachte.

Lees het originele artikel via de site van 360 Magazine
Bron: 360magazine

Gerelateerde artikelen