De wereld in 3606 mei '13 18:00

De Wereld in 360 | Europa is hypocriet over kannibalisme

Auteur: Redactie 360

Europa heeft een lange geschiedenis van kannibalisme.

Kannibalisme is misschien wel het grootste taboe ter wereld. Kolonisten in het Amerikaanse Jamestown hebben in de winters van 1609 en 1610 mensen opgegeten om te overleven. Dat blijkt uit onderzoek aan een skelet van een 14-jarig Brits meisje dat in 2012 werd opgegraven.

Ook in Europa kwam en komt kannibalisme voor. Maar Europeanen hebben een hypocriete houding ten op zichte van mensen die mensen eten, betoogt Sarah Everts in Smithsonian Magazine. Een Duitser die in 2001 een andere Duitser op at, zit nog steeds in de gevangenis. Everts vindt dat vreemd, want de opgegeten man bood zijn lichaam vrijwillig aan en kannibalisme was in 2001 niet strafbaar volgens de Duitse wet.

Everts, die onlangs een wetenschappelijke conferentie over kannibalisme bezocht in Groot-Brittannië, schetst de Europese geschiedenis van het kannibalisme van de prehistorie tot de Renaissance en maakt uitstapjes naar Dracula en de recente Duitse zaak. Ze probeert aan te tonen hoe nomaal kannibalisme altijd geweest is in Europa.

Het is een uitgemaakte zaak dat christenen zich tijdens de Kruistochten aan kannibalisme hebben schuldig gemaakt. Omdat het eten van mensen niet paste bij het Europese zelfbeeld heeft men dit kannibalisme verdrongen. Europeanen beschuldigden anderen er juist van kannibaal te zijn. In Groot-Brittannië en Spanje werd kannibalisme als geneeswijze gezien. Het eten van verpulverde stukjes mummie, geroofd uit Egypte, werd gezien als heilzaam. Later breidde deze praktijk zich uit naar het eten van delen van lijken uit de eigen omgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen