De wereld in 36023 apr '12 18:13

Bezuinigen op kangoeroe onderzoek in Californië

Auteur: Redactie 360

Het schrappen van verplichte, maar overbodige onderzoeken moet de overheidsfinanciën van Californië redden.

Californië is een armlastige staat. Het begrotingstekort bedraagt ruim 9 miljard dollar en loopt nog steeds op. Gouverneur Jerry Brown moet aan alle kanten bezuinigen om de financiën weer op orde te brengen.

Brown wil nu alle overbodige onderzoeken schrappen die verplicht door de overheid van de staat moeten worden uitgevoerd. De onderszoeksrapporten worden geschreven door ambtenaren en bestudeerd door andere ambtenaren. Dat kost volgens Brown te veel tijd en geld. De gouverneur heeft meer dan 700 overbodige onderzoeken ontdekt, waaronder een jaarlijks onderzoek over de “kangoeroe oogst” in Australië.

Waarom moet de gouverneur van Californië weten hoeveel kangoeroes jaarlijks in Australië worden gevangen en geslacht? De reden is dat Californië de import van kangoeroelederen schoenen en andere producten van kangoeroehuid toestaat. De Californische overheid moet weten of Australië niet te veel kangoeroes slacht. Anders zou de import onethisch zijn.

Een ander verplicht onderzoek dat volgens Brown geschrapt kan worden, is dat naar het gebruik van gebruikte banden. Californië wil wel blijven bijhouden hoe het met recycling zit, maar niet meer in de vorm van een verplicht rapport.

Onderwijs
Hoeveel Brown kan besparen als hij de wettelijk verplichte onderzoeken schrapt, is overigens niet bekend. De erbarmelijke staat van de Californische overheidsfinanciën wordt niet veroorzaakt door de grote hoeveelheid rapporten, maar door de weigering om de belastingen te verhogen. De afgelopen jaren zijn er duizenden leraren ontslagen omdat de staat geen geld meer had. Brown is nu wel bereid om voor belastingverhoging te pleiten. Hij belooft dat het geld naar het onderwijs gaat.

Volgens The Wall Street Journal zal het geld niet worden geïnvesteerd in beter onderwijs, maar vloeit het rechtstreeks in de lege kassen van de pensioenfondsen voor leraren. Als er nog geld overblijft, zal dat volgens de zakenkrant besteed worden aan de zorgverzekeringen voor leraren.

Gerelateerde artikelen