De Wereld2 nov '17 16:21

No Deal voor Brexit is een economische afgrond

Auteur: Jesse Pinster

De Britse premier Theresa May mag volhouden dat geen Brexit-deal beter is dan een slechte Brexit-deal, in werkelijkheid zou het een rampscenario zijn. Zeker voor de Britten, maar ook voor Nederland.

(AFP)

'Het is een puur politiek statement dat economisch geen enkele waarde heeft. Een No Deal is de Bad Deal.' Koen Berden van het World Trade Institute in het Zwitserse Bern noemt de opstelling van de Britse premier naïef. Stefaan van den Bogaert, directeur van het Europa Instituut van de Universiteit van Leiden, gaat nog een stap verder: 'Een No Deal zou eigenlijk neerkomen op een herhaling van de great financial crisis van 2008/2009.'

Toch houden beide kampen in de Brexit onderhandelingen rekening met een mislukking. Volgens EU-president Donald Tusk is het aan de Britten welke uitkomst de moeizaam verlopende gesprekken zullen hebben. Er zijn drie opties: een goede deal, geen deal of helemaal geen Brexit. Het laatste scenario, dat er helemaal geen Brexit komt, sluiten ook Berden en Van den Bogart niet uit, al is het wel de minst waarschijnlijke uitkomst.

Export

Terug naar het doemscenario, geen akkoord op 29 maart 2019, de dag dat de Brexit een feit moet zijn. Van een interne markt waar de Britten deel van uitmaken vallen ze terug naar de afspraken die er zijn gemaakt binnen de Wereldhandelsorganisatie. Niet voor alle producten heeft dat dezelfde gevolgen. De voornaamste slachtoffers? De export van vlees. En de Britten exporteren veel. Of de handel in suiker of cacao. Beiden producten maken vaak een tussenstop in Nederland. Voor deze producten kan het importtarief van het ene op het andere moment met 40 a 50 procent stijgen.

Daar komt nog bovenop dat de 58 bilaterale handelsafspraken die de EU met andere landen heeft plots niet meer van toepassing zijn op de Britten. 'Dan is het Verenigd Koninkrijk het minst verbonden land in de hele wereld van alle landen die lid zijn van de Wereldhandelsorganisatie,' zegt Berden. Natuurlijk kan het VK nieuwe afspraken maken met belangrijke handelspartners. Na de EU zijn dat Amerika, China en Zwitserland. Maar de EU weigert tot op heden de Britten de vrijheid te geven om überhaupt met andere landen te praten over nieuwe afspraken.

Belangen van andere EU-landen

Maar de Britten zijn natuurlijk niet de enigen die keihard geraakt zullen worden als er helemaal geen afspraken komen. Binnen de EU zijn het Ierland, Belgie en Nederland die door hun sterke handelsrelatie met het VK er veel belang bij hebben dat de onderhandelingen niet mislukken.

Is er een nooduitgang als de onderhandelingen mislukken? Zeker, en May heeft de deur al op een kier gezet. In haar speech waarvoor ze eind oktober afreisde naar Florence sprak ze over een overgangsperiode van 2 jaar. Feitelijk zou dat een verlenging van de onderhandelingen zijn. Ook Europa ziet zo'n overgangsperiode inmiddels als bijna onvermijdelijk. Maar de voorwaarden die de Europese landen waarschijnlijk gaan eisen zullen de Britten niet aanspreken: wel betalen aan Brussel, netjes alle EU-regels naleven, maar geen inspraak bij beslissingen die binnen de EU gemaakt worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen