De Wereld8 feb '18 16:39Aangepast op 8 feb '18 17:01

'Kabinet moet in gesprek met bedrijven N-Koreaanse slavenarbeid'

Auteur: Judith Laanen

Het kabinet moet in gesprek met de bedrijven die in Polen Noord-Koreanen hebben laten werken. Dat zegt Lilianne Ploumen, oud-minister van Buitenlandse Handel en woordvoerder buitenland voor de Partij van de Arbeid, in BNR De Wereld.

Lilianne Ploumen (PvdA).
Lilianne Ploumen (PvdA). ( ANP)

Het kabinet kan dan met de bedrijven 'onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en erop toezien dat het niet nog een keer gebeurt', bepleit Ploumen.

'Kwestie in EU aan de orde stellen'

Ook moet het kabinet deze kwestie in de Europese Unie aan de orde stellen en kijken of er maatregelen genomen kunnen worden, vindt de oud-minister. Eventueel moeten de bedrijven ook op het matje geroepen worden en hen de toegang tot handelsmissies ontzegd worden, vindt ze. ‘Toen ik minister was moesten bedrijven die meegingen op handelsmissie vrijwillige richtlijnen ondertekenen. Dat is ongetwijfeld nog steeds zo en zou reden zijn voor een gesprek.’

Rapport

Lees ook: 'Noord-Koreaanse slaven gebruikt bij bouw Nederlandse schepen'

Afgelopen week bleek uit een rapport van Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, dat Noord-Koreaanse slaven worden gebruikt in Polen bij de bouw van schepen voor grote Nederlandse scheepsbouwers. ‘Er moet onmiddellijk een einde komen aan dit soort praktijken’, zegt Ploumen.

'Eens met intrekken werkvergunningen N-Koreanen'

Eerder deze week pleitte Europarlementariër Agnes Jongerius in het Europees Parlement voor het intrekken van alle werkvergunningen van Noord-Koreanen. Daar is Ploumen het 'zeer mee eens'. 'De praktijk is dat deze Noord-Koreanen hier niet vrijwillig werken maar vaak gedwongen en ook gedwongen worden hun salaris grotendeels af te staan aan het regime. Dat is volstrekt onacceptabel.’

Gerelateerde artikelen