Dutch Podcast Awards 20196 jun '19 20:58Aangepast op 7 jun '19 08:59

Brand in het Landhuis grote winnaar Dutch Podcast Awards

Auteur: BNR Webredactie

De Brand in het Landhuis is uitgeroepen tot beste podcast van Nederland. Dat gebeurde donderdagavond tijdens de Dutch Podcast Awards. In deze podcast duikt Simon Heijmans in het leven van grootgrondbezitter Ewald Marggraff die in 2003 om het leven kwam bij een brand in zijn landhuis in Vught.

De Dutch Podcast Awards, een initiatief van BNR Nieuwsradio, zijn voor de tweede keer uitgereikt. Dat gebeurde in negen verschillende categorieën. Daarnaast waren er awards voor beste brand story, beste host en de beste podcast van Nederland. Die laatste werd gewonnen door Simon Heijmans, die ook de award voor beste podcast in de categorie 'Verhalend' in de wacht sleepte.

True crime-podcast

'Dit is de eerste true crime-podcast van Nederland en daarmee hebben de NTR en maker Simon Heijmans meteen de toon gezet', zei juryvoorzitter Michiel Veenstra. 'Het meeslepende verhaal en de manier waarop Simon dat vertelt, laat je als luisteraar niet los. Je wordt meegezogen in een bijzonder, waargebeurd verhaal, waarbij elke aflevering een cliffhanger bevat. In het buitenland is dit genre al een groot succes. In Nederland heeft De Brand In Het Landhuis een belangrijke rol in het populair maken van de podcast. En dat is een grote verdienste.'

De Brand in het Landhuis is verkozen tot beste podcast van Nederland.
De Brand in het Landhuis is verkozen tot beste podcast van Nederland. (BNR)

De andere winnaars

Er werden meer awards uitgereikt donderdagavond. Hier vind je alle winnaars op een rijtje:

Wetenschap: Onbehaarde Apen

De award voor beste podcast in de categorie 'Wetenschap' was voor Onbehaarde Apen, een productie van NRC. In deze podcast bespreken Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen het belangrijkste wetenschapsnieuws van deze week. Van kleine ontdekkingen tot nieuwe inzichten met veel impact.

Zakelijk: De Oversteek

Koos Tervooren van Microphone Media maakte dit jaar de beste podcast in de categorie 'Zakelijk'. In 'De Oversteek' praat hij met ervaringsdeskundigen over zakendoen in de Verenigde Staten.

Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid: Man Man Man, de podcast

In de categorie 'Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid' ging de award naar 'Man Man Man, de podcast'. Hierin bespreken Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuren allerhande onderwerpen, gezien door een mannelijke bril.

Sport: Live Slow, Ride Fast

Oud-profwielrenner Laurens ten Dam blijkt nog een ander talent te hebben. Zijn podcast 'Live Slow, Ride Fast' werd namelijk uitgeroepen tot beste podcast in de categorie 'Sport.

Kunst, cultuur & muziek: 30 minuten rauw

Ook Radiomaker Ruud de Wild is verslingerd geraakt aan podcasts. Zijn eigen productie '30 minuten rauw' bleek goed voor een award in de categorie 'Kunst, cultuur & muziek'. Hierin gaat hij precies 30 minuten in gesprek met een gast. Het eindresultaat? Een podcast zonder knip- en plakwerk.

Media & Opinie: De Krokante Leesmap

Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries nemen in deze Radio 1-productie 'De Krokante Leesmap' elke week de bladen door. Hun podcast werd uitgeroepen tot beste in z'n soort in de categorie 'Media & Opinie'.

Tech & Innovatie: Tweakers

De award voor beste podcast in de categorie 'Tech & Innovatie' ging naar de redactie van Tweakers. Het populaire techblog heeft al meer dan 60 afleveringen gemaakt waarin iedere keer een onderwerp of product centraal staat.

Nieuws & Politiek: Newsroom

In de categorie 'Nieuws & Politiek' werd de award een prooi voor de makers van Newsroom, de dagelijkse nieuwspodcast van het FD en BNR. Mark Beekhuis presenteert in deze podcast de belangrijkste nieuwsverhalen van de dag en gaan daarover in gesprek met journalisten en deskundigen.

Beste brand story: Van Gogh belicht: de brieven

Ook in de prijzen viel het Van Gogh Museum. De podcast 'Van Gogh belicht: de brieven' werd uitgeroepen tot beste 'brand story'. Dit zijn verhalen die gemaakt worden door of in opdracht van merken. In deze podcast lezen Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh en vertellen ze wat hen persoonlijk raakt.

Beste host: Lamyae Aharouay

Een award was er ook voor de beste podcast-host van Nederland. Maar liefst twintig presentatoren waren voor die prijs genomineerd. Lamyae Aharouay, die voor NRC de podcast 'Haagse Zaken' presenteert, sleepte de award uiteindelijk in de wacht.

Toekomst van de radio

| Meer: Alles over Dutch Podcast Awards

De afgelopen weken werden bijna 19.000 stemmen uitgebracht. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan in aanloop naar de eerste editie, nu een jaar geleden. De publieksstem telde voor 70 procent mee in de eindscore, de overige 30 procent kwam van de vakjury.

Hoofdredacteur Sjors Fröhlich: 'Met het initiëren van de Dutch Podcast Awards willen we de makers het podium geven dat zij verdienen en tegelijk zoveel mogelijk aandacht van het publiek vragen voor het fenomeen podcast. Bij BNR zien we de podcast als de toekomst van radio.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen